Lekker lang genieten van je pensioen? Da’s een heel realistisch scenario. In Nederland ligt de gemiddelde levensverwachting zelfs boven het EU-gemiddelde. Met dat vooruitzicht is een gedegen voorbereiding des te belangrijker, denk aan een zorgvuldige planning van je maandelijkse pensioenopbouw. Onze experts vertellen je precies waar je rekening mee moet houden.
Voor later, maar óók voor nu
Het spreekt voor zich dat je pensioen belangrijk is voor later. Samen met je AOW en eventuele andere middelen, zoals je spaargeld, bepaalt het namelijk hoe jij er financieel voor staat wanneer je klaar bent met werken. Dus welke reizen je kunt maken, waar je kunt wonen en hoe onbezorgd je kunt leven? Dat hangt allemaal in hoge mate van je pensioen af. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de vraag wanneer je kunt stoppen met werken. Én wat er gebeurt als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden. Je pensioen kan dus ook al eerder in je loopbaan bepalend zijn.
Zelf achter het stuur…
Het is fijn om zelf zo veel mogelijk controle te hebben over zulke levensbepalende zaken. Zoals over het moment waarop je met pensioen gaat. Als je het goed regelt, hóef je namelijk niet te blijven werken tot je AOW-leeftijd – iets wat niet iedereen weet. Kom je daar vlak voor je pensioen pas achter, dan is het helaas al te laat om er nog invloed op uit te oefenen. Pak dus op tijd de controle.
…en je eigen route bepalen
Om op tijd met je pensioen aan de slag te gaan, zijn maar twee dingen nodig: inzicht in je situatie en een idee over je wensen en doelen. Heb je duidelijk voor ogen hoe het zit met je pensioenopbouw en of je op schema loopt? Dan kost het je echt niet zo veel tijd om daar periodiek bij stil te staan. Bijvoorbeeld elk jaar even, of als je een nieuwe baan overweegt. Daar kun je er dan vervolgens ook veel effectiever over onderhandelen.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
Het hoeft niet moeilijk te zijn
Veel mensen laten zich tegenhouden door de wirwar aan complexe regelingen en moeilijke wetten. Begrijpelijk, maar dat hoeft niet. Als je autorijdt, hoef je toch ook niet precies te weten wat zich onder de motorkap afspeelt? Natuurlijk kan het helpen, maar het is niet noodzakelijk. Zo werkt het ook met pensioenen: zolang je de dingen weet die jij nodig hebt, is het goed.
Zie je pensioen daarom niet als een lastige regeling, waar veel ingewikkelde systemen aan zijn verbonden en politieke debatten over worden gevoerd. Beschouw het eerder als een van de vermogenspotjes waar je nu geld in stopt voor later: zoals je spaarrekening, huis en eventuele beleggingsrekeningen. En dat levert je nú een hoop belastingvoordeel op.
Experts onder de motorkap
Van auto’s heb je geen diepgaande kennis nodig om erin te kunnen rijden. Maar als er iets misgaat, heb je er als bestuurder wél last van. Vaak laat je dan een monteur naar het probleem kijken. Zo moet het bij pensioenen ook gaan: er zijn gewoon mensen die daar heel veel verstand van hebben en je goed kunnen helpen, informeren en adviseren. Maak daar gebruik van.
Pensioenexperts van De Unie
Onze pensioenspecialisten helpen je op weg als je aan de slag wilt met je pensioen. Dat doen we in een persoonlijk gesprek: we zoeken uit hoe je pensioen ervoor staat en bespreken wat je doel is – we kijken bijvoorbeeld of je eerder kunt stoppen met werken, en welk inkomen je nodig hebt om comfortabel te leven. Met die informatie helpen we je een plan uitstippelen. Zo weet je de komende jaren precies wat er nodig is voor de derde levensfase die jij voor ogen hebt.
Lees verder!
Nadenken over je pensioenbouw is zinvol én leuk. Onze experts hebben een aantal interessante links voor je geselecteerd.
- Wat je zelf kunt doen om je pensioen op te bouwen (bron: Nibud)
- Eerder stoppen met werken: zo kun je met vervroegd pensioen (bron: a.s.r.)
- Eerder of later met pensioen, deeltijd pensioen of pensioen ruilen. Wat kun jij met je pensioen? (bron: Wijzer in geldzaken)
Meer weten
Heb je vragen over pensioenen of maak je graag gelijk een afspraak met onze pensioenexperts? Neem dan contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.