De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Pas hierop tijdens je beoordelingsgesprek!

01 oktober 2023

Het einde van het jaar komt langzaam in zicht, en dat betekent natuurlijk maar één ding: het is bijna tijd voor de eindejaars- of beoordelingsgesprekken. Hierin kijk je terug op je prestaties van 2023. Afhankelijk daarvan kom je mogelijk in aanmerking voor een promotie, bonus of loonsverhoging. Een belangrijk gesprek dus. Hoe bereid je je daar nou het beste op voor? En wat doe je als de beoordeling negatiever is zoals je verwacht had?

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Bereid je beoordelingsgesprek goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij beoordelingsgesprekken. Bedenk voor jezelf wat er afgelopen jaar goed ging en wat minder. Veel werkgevers waarderen het als je jezelf en je prestaties objectief kunt beoordelen. Geef bijvoorbeeld alvast antwoord op deze vragen:

  • Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan?
  • Wat ging er goed?
  • Heb je een bijzondere prestatie geleverd?
  • Waren er uitzonderlijke omstandigheden?
  • Gingen er dingen fout? Zo ja, wat dan en wat heb je ervan geleerd?

Maak je bijdrage al voor het beoordelingsgesprek zichtbaar naar je leidinggevende

Als je veel thuiswerkt, is de kans groot dat je leidinggevende minder zicht heeft op jouw werk en prestaties. Zorg dus dat je daar een helder beeld van schetst, het liefst al voorafgaand aan je beoordelingsgesprek. Breng in kaart of leg duidelijk uit wat je allemaal hebt gedaan, wat er goed ging en wat beter kan. Ga er niet zomaar van uit dat je leidinggevende dit al weet.

De gevolgen van je beoordeling kunnen groot zijn

Het is mogelijk dat er veel van je beoordelingsgesprek afhangt. Heb je al jouw doelen behaald en mooie resultaten bereikt? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor contractverlenging, salarisverhoging, promotie of een bonus. Maar het gesprek kan ook negatieve consequenties hebben: als je je doelen niet behaalt of niet goed presteert, loop je misschien bonussen mis of kan je baan zelfs in gevaar komen.

Wat gebeurt er als je een slechte(re) beoordeling krijg

Een slechte beoordeling kan voorkomen, net als een minder goede beoordeling dan verwacht. Dat hoeft geen probleem te zijn als je met je leidinggevende een manier bedenkt om het komende jaar beter te presteren. Vind je werkgever dat je disfunctioneert? Dan moet hij jou de gelegenheid geven om te verbeteren. Dit heet een verbetertraject. Jullie maken afspraken over wat je precies anders moet doen, hoe lang je daar de tijd voor krijgt en hoe je begeleid wordt. Deze afspraken leggen jullie vast in een verbeterplan. Hierin staan vaak ook tussentijdse evaluaties vastgelegd. Vind je werkgever na het verbetertraject nog steeds dat je niet naar behoren functioneert? Dan kan dit leiden tot ontslag.

Niet eens met je beoordeling?

Zet in ieder geval niet je handtekening onder het verslag van je beoordelingsgesprek, daarmee geef je namelijk aan dat je ermee akkoord gaat. Teken bijvoorbeeld met ‘voor gezien, niet akkoord’. Daarna kun je bezwaar maken. Stel je bezwaarpunten schriftelijk op, stuur/geef deze aan je werkgever en vraag of hij ze in je personeelsdossier opneemt. Zo voorkom je een eenzijdige dossieropbouw, wat weer handig is als het tot een ontslagprocedure komt. Check bovendien of je werkgever een bezwaarprotocol of -procedure heeft. Vaak staat hierin binnen welke termijn je bezwaar kunt aantekenen, en hoe dat moet.

Meer weten?

Heb je vragen over beoordelingsgesprekken, bezwaarprocedures of dit artikel? Of heb je hulp nodig van een van onze juridisch specialisten? Neem gerust contact met ons op, ook als je niet lid bent. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963. Het eerste contact is gratis!

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid