De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Werkloos? Zo hoog wordt je uitkering

07 april 2023

Hoe hoog wordt mijn uitkering?

Als je werkloos wordt en een WW-uitkering aanvraagt, komt er veel op je af. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk weten hoe hoog je uitkering wordt. En als je weer werk vindt en loon krijgt, wat gebeurt er dan met je uitkering? In deze blog leggen we je uit hoe het UWV de hoogte van je WW-uitkering bepaalt en wat ermee gebeurt als je weer aan de slag gaat.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Berekening van je WW-uitkering

Om de hoogte van je WW-uitkering te bepalen, volgt het UWV een aantal stappen. Die vind je hieronder.

  1. SV-loon

De hoogte van je laatste bruto- en nettoloon weet je waarschijnlijk wel. Maar voor de berekening van je WW-uitkering wordt je zogenaamde SV-loon gebruikt: je sociale verzekeringsloon. Dit is waar je belastingen en sociale premies over hebt betaald. Meestal staat je SV-loon op je salarisstrook. Zo niet, neem dan het loon van vóór de loonheffing als uitgangspunt.

  1. Dagloon

Met het SV-loon kun je het dagloon voor je WW-uitkering berekenen. Dit is het loon dat je in het afgelopen jaar hebt verdiend, gedeeld door het aantal dagen dat je hebt gewerkt. Ga hierbij uit van de periode tot de maand vóórdat je werkloos raakte.

Verlies je je baan bijvoorbeeld op 1 april 2023? Dan gebruik je de periode van 1 maart 2022 tot en met 28 februari 2023 om je dagloon te berekenen. Was je SV-loon in dat jaar bijvoorbeeld € 30.000 en heb je alle 261 werkdagen van het jaar gewerkt? Dan is je dagloon € 114,94.

  1. Maximumdagloon

Er geldt een maximum voor dit dagloon. Dit wordt elk halfjaar opnieuw vastgesteld. Sinds 1 januari 2023 is het maximumdagloon € 256,54. Is jouw eigen dagloon hoger? Dan gaat het UWV voor de berekening van je WW-uitkering toch uit van het maximum.

  1. WW-maandloon

Door je dagloon te vermenigvuldigen met het aantal werkdagen per maand (21,75), bereken je wat je gemiddeld per maand hebt verdiend in het afgelopen jaar.

  1. Je WW-uitkering

De eerste twee maanden dat je werkloos bent, is je uitkering 75 procent van het maandloon. Daarna wordt het 70 procent. Je ontvangt in de eerste maand dus maximaal € 4184,81: € 256,54 (maximumdagloon) x 21,75 dagen x 75%. Hier wordt nog wel vakantiegeld van gereserveerd – dit krijg je in mei van het UWV.

Berekenen hoe hoog jouw WW-uitkering wordt? Gebruik de rekenhulp van het UWV.

Extra inkomen tijdens de WW

Als je een WW-uitkering krijgt, moet je verplicht solliciteren. Het is mogelijk dat je snel weer een nieuwe baan vindt. Het inkomen dat je daarmee verdient, moet je doorgeven aan het UWV. Na iedere maand vul je het Inkomstenformulier in op de website van het UWV, óók als je geen ander inkomen had dan je WW-uitkering. Doe je dat niet, dan kan het UWV de hoogte van je uitkering niet berekenen en krijg je geen geld terwijl je daar misschien nog wel recht op hebt.

SV-loon

Verdien je weer een inkomen? Dan moet je daarvan het SV-loon opgeven bij het UWV. Je werkgever doet dat ook. Je kunt dus ook wachten tot je werkgever dit heeft gedaan, dan hoef je alleen de gegevens nog even te checken en bevestigen.

Wat betekent het extra inkomen voor je uitkering?

Om dat te bepalen, heb je je maandloon nodig; dit vind je in de brief waarin het UWV je uitkering heeft toegekend. Verdien je meer dan 87,5 procent van je maandloon, dan zet het UWV je uitkering stop. En verdien je minder? Dan vult het UWV je inkomen aan tot het niveau van je WW-uitkering.

Meestal is werken tijdens je WW financieel voordelig. Het UWV verrekent namelijk maar een deel van je inkomsten. Je SV-loon wordt afgetrokken van het WW-maandloon. Je WW-uitkering is 70 of 75 procent van het bedrag dat overblijft.

Vakantiegeld

Krijg je het vakantiegeld van je werkgever één keer per jaar? Dan wordt dit alleen verrekend met je uitkering in de maand dat je het vakantiegeld doorgeeft op het Inkomstenformulier. Houd er rekening mee dat je daardoor in die maand geen of minder uitkering krijgt.

Meer weten

Heb je vragen over je WW-uitkering? Of ben je je baan kwijtgeraakt en heb je hulp nodig? Neem direct contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

uitkering vakantie

Werkloos en op vakantie? Het kan!

Iedereen heeft soms vakantie nodig. Dus óók mensen die een WW-uitkering ontvangen. Daarom krijg je niet alleen vakantiedagen, maar ook…

Wetswijzigingen per 1 juli 2023

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Word gratis lid