De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Partner overleden, wat betekent dat voor jouw inkomen?

08 september 2023

Grote levensgebeurtenissen hebben vaak invloed op je financiële situatie. Samenwonen, trouwen, kinderen krijgen. Ook het overlijden van je partner hoort in dit rijtje thuis. De impact daarvan is natuurlijk onvoorstelbaar, ook op het gebied van je inkomen. Verdrietig, maar óók verstandig om je eens in te verdiepen. Zo laten veel mensen in die situatie zich vervelend verrassen door het feit dat ze geen financiële compensatie of uitkering krijgen. Onze pensioenexperts helpen je dit voorkomen. Ze vertellen precies waar je op kunt rekenen.

Let op: het heet dan wel nabestaandenpensioen, maar vaak heb je er ook recht op als jij en je partner de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Zoek dit dus goed uit.

Ik werk nog als mijn partner overlijdt

Aan jouw eigen inkomen verandert natuurlijk niets. Wel heb je soms recht op een Anw-uitkering of nabestaandenpensioen – hier lees je meer over in dit artikel. Daarnaast heeft je partner misschien een aanvullende Anw-hiaatverzekering. Dit is een aanvulling op de pensioenregeling via de werkgever en compenseert een te lage Anw-uitkering. Check de cao of de pensioenregeling van je partner om erachter te komen of er sprake is van een aanvullende Anw-hiaatverzekering.

Ik ben met pensioen als mijn partner overlijdt

Woon je samen of ben je getrouwd? Dan ontvang je een lagere AOW-uitkering dan als je alleenstaand bent. Je AOW-uitkering wordt dus hoger als je partner overlijdt. Daar komt een eventueel nabestaandenpensioen nog bij – boven op je eigen pensioenuitkering natuurlijk.

Krijg inzicht in je toekomst

Het is altijd verstandig om je op tijd voor te bereiden op je pensioen, maar het is helemaal goed om vooraf te weten waar je op kunt rekenen als je partner onverhoopt overlijdt. Met enige hulp – bijvoorbeeld van onze pensioenspecialisten – kun je heel goed berekenen wat je inkomen zou zijn in zo’n situatie. En komt daar een te laag bedrag uit? Dan kun je nu nog actie ondernemen. Bijvoorbeeld door meer te sparen of een levensverzekering af te sluiten.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Meer weten

Krijg je graag hulp van onze pensioenspecialisten bij het financiële inzicht in de toekomst? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid