De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Partner overleden, wat betekent dat voor jouw inkomen?

31 augustus 2022

Het is natuurlijk onvoorstelbaar verdrietig om na te denken over het overlijden van je partner. En tóch is het verstandig om eens te doen, hoe moeilijk ook. Want hoe zou je financiële situatie er in dat geval uitzien? Veel mensen gaan ervan uit dat ze een financiële compensatie of uitkering krijgen, maar dat is lang niet altijd zo. Bespaar jezelf een vervelende verrassing in een verdrietige tijd door uit te zoeken waar je recht op hebt. Onze pensioenexperts helpen je een handje: ze vertellen waar je op kunt rekenen wanneer jij nog werkt en wanneer je met pensioen bent.Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Ik werk nog als mijn partner overlijdt

Aan jouw eigen inkomen verandert natuurlijk niets. Wel heb je soms recht op een Anw-uitkering of nabestaandenpensioen – hier lees je meer over in dit artikel. Daarnaast heeft je partner misschien een aanvullende Anw-hiaatverzekering. Dit is een aanvulling op de pensioenregeling via de werkgever en compenseert een te lage Anw-uitkering. Check de cao of de pensioenregeling van je partner om erachter te komen of er sprake is van een aanvullende Anw-hiaatverzekering.

Ik ben met pensioen als mijn partner overlijdt

Woon je samen of ben je getrouwd? Dan ontvang je een lagere AOW-uitkering dan als je alleenstaand bent. Je AOW-uitkering wordt dus hoger als je partner overlijdt. Daar komt een eventueel nabestaandenpensioen nog bij – bovenop je eigen pensioenuitkering natuurlijk.

Krijg inzicht in je toekomst

Eerder riepen we op om je op tijd voor te bereiden op je pensioen. Dat doen we nu in zekere zin weer: ga na waar je op kunt rekenen als je partner onverhoopt overlijdt. Met enige hulp – bijvoorbeeld van onze pensioenspecialisten – kun je heel goed berekenen wat je inkomen zou zijn in zo’n situatie. En komt daar een te laag bedrag uit? Dan kun je nu nog actie ondernemen. Bijvoorbeeld door meer te sparen of een levensverzekering af te sluiten.

Meer weten

Krijg je graag hulp van onze pensioenspecialisten bij het financiële inzicht in de toekomst? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Eerder met pensioen? Het kan!

Hoe blij veel mensen ook zijn met hun loopbaan: tegen het einde kijkt bijna iedereen toch erg uit naar het…

Word gratis lid