De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wetsvoorstel nieuw pensioenstelsel naar Tweede Kamer

12 juli 2022

In 2019 hebben het kabinet en sociale partners een akkoord bereikt over de hervorming van het pensioenstelsel. Sindsdien is het akkoord uitgewerkt in een wetsvoorstel: de Wet toekomst pensioenen. Nu heeft het kabinet het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hoe nu verder?

Op 30 maart 2022 heeft het kabinet het wetsvoorstel over het nieuwe pensioenstelsel naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer kan het wetsvoorstel nog wijzigen. Daarna gaat het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer en is de planning dat de wet op 1 januari 2023 in werking treedt. Vanaf die datum zal de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel plaatsvinden. Uiterste datum voor de overgang is 1 januari 2027.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in!

Wat moet je weten over het nieuwe pensioenstelsel?

In het nieuwe stelsel bestaan alleen nog maar premieovereenkomsten waarbij alleen een premie wordt afgesproken. De pensioenuitkering staat niet langer vast. In plaats daarvan wordt er een kapitaal opgebouwd, waaruit de pensioenen worden betaald.

De pensioenen bewegen in het nieuwe stelsel mee met de ontwikkelingen op de financiële markten. Gaat het financieel goed, dan wordt het pensioen hoger. Maar als het even minder gaat, dan wordt het pensioen lager. Het doel is uiteindelijk een stabiel pensioen, waarbij lagere pensioenen zo veel mogelijk worden beperkt door reserves aan te houden.

Meer weten?

Heb je vragen over het nieuwe pensioenstelsel? Lees er meer over op onze speciale pensioenpagina.

Gerelateerde berichten

Werken Tijdens Pensioen

Verdienen tijdens je pensioen

Pensioen is een tijd van genieten en doen wat je wilt. Voor veel mensen houdt dat in: reizen, lezen en…

Word gratis lid