De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Werkend Nederland krijgt meer vertrouwen in vakantie

17 maart 2022
vakantie zon strand

Onderzoek De Unie   

De afgelopen twee jaar lukte het veel mensen niet om hun vakantiedagen op te krijgen. Nu de meeste coronabeperkingen achter ons liggen, is werkend Nederland iets optimistischer over hun verlof. Dat is een van de uitkomsten van onze recente vakantiepoll, waar ruim 2.000 van onze leden aan deelnamen. Voor ons is het nuttig om te weten of het je lukt om je dagen op te krijgen. Want zo niet? Dan staan we je graag bij, met raad en daad.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Hieronder lees je de opvallendste resultaten van het onderzoek.


Het lukt vaker

Tijdens de coronacrisis lukte het 47 procent van de respondenten niet om hun vakantiedagen op te krijgen. Dat had verschillende oorzaken. In sommige gevallen waren reizen naar het buitenland moeilijk of onmogelijk en gingen werkgevers niet akkoord met de aanvraag. Voor dit jaar voorzien mensen gelukkig minder problemen: 38 procent verwacht niet alle dagen op te krijgen in 2022.

Goed recht

Een ruime meerderheid van 62 procent denkt dat de vakantiedagen wél weer opgaan. De helft van hen ziet het als hun goed recht. En een op de drie zegt dat ze graag hun dagen opmaken omdat ze eindelijk weer naar hun favoriete vakantiebestemming kunnen.

Spelbrekers

Toch zijn opgebruikte vakantiedagen geen gegeven. Drukte en onderbezetting zijn de belangrijkste sta-in-de-weg voor vakantieopname. Hierdoor lijkt het vóór de coronacrisis makkelijker te zijn geweest om alle dagen op te nemen: toen lukte het 69 procent van de respondenten.

De Unie helpt

Sta jij ook te trappelen om je dagen op te nemen, maar ziet je werkgever dat niet zitten, bijvoorbeeld omdat er sprake is van drukte of onderbezetting? En weet jij niet wat je moet doen, of heb je een andere vraag over je vakantiedagen waar je graag een deskundig antwoord op krijgt? Laat het onze experts weten! Ze staan elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur voor je klaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid