De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Mag mijn werkgever me verbieden op vakantie te gaan naar een risicogebied?

24 juni 2021
Op vakantie naar een risicogebied

Reizen is nog niet zo onbezorgd als voor de coronapandemie. Zo zijn er nog steeds risicogebieden. Dit kan voor conflict zorgen op de werkvloer. Want mag je werkgever je verbieden naar een risicogebied af te reizen? Het korte antwoord: nee. Wij leggen uit waarom.

Je werkgever mag je niets verbieden

Voor planning, bezetting en overdracht moet je werkgever weten wanneer je weg bent, niet waar je naartoe gaat. Hij mag je niet verbieden naar een oranje of rood gebied af te reizen. Wel mag hij je vragen om het niet te doen, én van tevoren laten weten welke maatregelen hij neemt als je dat toch doet. Zo kan hij je de toegang tot de werkplek ontzeggen. Let op: zo’n maatregel moet hij vooraf hebben aangekondigd en mag hij niet onaangekondigd na je vakantie nemen.

Risicogebieden: hoe zat het ook alweer?

De overheid geeft voor veel alle landen een reisadvies: schat de overheid in dat je risico loopt in een bepaald land of gebied? Dan geeft het er een negatief reisadvies voor af. Er zijn vier soorten reisadvies:
• Groen: er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s die niet in Nederland gelden.
• Geel: er zijn veiligheidsrisico’s, maar die zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
• Oranje: er zijn veel veiligheidsrisico’s, dus reis alleen als het noodzakelijk is.
• Rood: niet reizen.

Advies: wees eerlijk en duidelijk

Je hoeft je werkgever niet te vertellen waar je naartoe gaat op vakantie. Toch adviseren we je om het te laten weten als je in een risicogebied bent geweest. Je werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van jou én je collega’s. Als er een kans bestaat dat jij besmet bent geraakt tijdens je vakantie, is het veiliger voor je collega’s als jij niet naar het werk komt. Je werkgever kan je niet verplichten om het quarantaine-advies op te volgen. Hij mag je wel de toegang tot de werkplek ontzeggen.

Meer weten

Probeert je werkgever jou te verbieden naar een bepaald gebied af te reizen? Neem dan contact op met onze juridisch experts! We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid