De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

De Unie in actie: Problemen bij de herbeoordeling van je uitkeringsrecht. Wat nu?

06 juli 2023

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: het UWV zet een WGA-uitkering ten onrechte stop.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Het probleem

Ons lid was gedeeltelijk arbeidsongeschikt en kreeg daarom al enige tijd een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) van het UWV. Ondertussen verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Toen hij daar eenmaal woonde, kreeg hij het bericht dat het UWV een controle wilde uitvoeren – hiervoor moest hij naar Nederland komen. Alleen: hij zat op dat moment midden in zijn visumaanvraag, en kon dus tijdelijk niet heen en weer reizen. Als hij wél uit de Verenigde Staten zou vertrekken, zou hij niet meer terug kunnen. Maar wachten tot hij zijn verblijfsvergunning had, dat wilde het UWV niet. Dus schorsten ze zijn uitkering.

Het principe

Verhuizen tijdens je uitkering kan gewoon. Maar waar je ook woont, het UWV kan een controle uitvoeren. Dan checken ze of je nog recht hebt op je uitkering en ­– in het geval van gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid – of je net zo arbeidsongeschiktheid bent gebleven. Als je in het buitenland woont, zijn er twee opties: de beoordelaar komt naar jou óf jij gaat naar het UWV, maar krijgt je vliegticket en hotelkamer vergoed. Meestal bepaal je in overleg met het UWV waar je controle plaatsvindt.

Dit heeft De Unie gedaan

Zodra het lid te horen kreeg dat hij gecontroleerd zou worden, nam hij contact op met De Unie. Hierdoor konden we gelijk in actie komen toen het UWV hem vroeg om naar Nederland te komen. Ons antwoord: hij vindt het prima om te reizen, maar wacht daar het liefst nog een halfjaar mee, dan is zijn verblijfsvergunning waarschijnlijk in orde. Dit speelt zich bovendien allemaal af in 2020, toen er door corona nauwelijks vluchten gingen.

Het UWV ging niet akkoord met het verzoek tot uitstel, en laat in hetzelfde bericht weten dat het de uitkering schorst. Ons lid zit hierdoor ineens zonder inkomen. De Unie dient direct bezwaar in tegen deze schorsing. Ook vragen we om de zaak met voorrang te behandelen, omdat ons lid anders te lang geen inkomen krijgt, maar daar heeft het UWV geen boodschap aan: binnen vijf maanden wordt pas duidelijk wat er met de uitkering gaat gebeuren.

Omdat ons lid niet zo lang kan wachten, leggen we de zaak voor aan de rechter. Daar vragen we om een voorlopige voorziening: de rechter geeft dan snel een voorlopige beslissing, zodat ons lid de bezwaarprocedure niet hoeft af te wachten.

Oplossing

Doordat wij naar de rechter stapten, ging het UWV toch overstag: ze verklaren ons bezwaar als gegrond. Ons lid krijgt daardoor toch gewoon de uitkering waar hij recht op heeft.

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Wetswijzigingen per 1 juli 2023

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Hier moet je op letten in de WW

De werkloosheid ligt bijna op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Dit zal ook niet snel veranderen, dankzij…

Word gratis lid