De werkloosheid ligt bijna op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Dit zal ook niet snel veranderen, dankzij het enorme tekort aan mensen en overschot aan vacatures. Toch is het altijd mogelijk dat je zonder baan komt te zitten. En in zo’n geval is het best handig om te weten waar je rekening mee moet houden als je een WW-uitkering krijgt. Wat zijn de do’s, en voor welke dont’s moet je oppassen? Wij zetten het op een rij.
Vraag de WW-uitkering op tijd aan
Dit kan vanaf één week voor de eerste dag van werkloosheid tot uiterlijk één week daarna. Eindigt je arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld op 1 juni, dan ben je vanaf 1 juni werkloos in de zin van de WW. Nadat je de WW-uitkering hebt aangevraagd, krijg je binnen vier weken na de eerste werkloosheidsdag de beslissing toegestuurd. Ben je het hier niet mee eens? Dan kun je in bezwaar gaan.
Hoeveel krijg je?
De hoogte van je WW-uitkering is de eerste twee maanden 75 procent van je WW-maandloon, daarna 70 procent. Vanaf een bepaald inkomen wordt de WW ‘afgetopt’. Gebruik de rekentool van het UWV om te berekenen hoe hoog je WW-uitkering kan worden.
Geef de juiste informatie over je situatie door aan het UWV
De informatie die je aan het UWV verstrekt, moet volledig, correct en op tijd bij het UWV zijn. Verandert er iets aan je situatie? Dan moet je dit binnen één week doorgeven. Als je je hier niet aan houdt, krijg je tijdelijk minder of geen WW-uitkering. Je kunt ook een boete krijgen.
Wijzigingen in je situatie kunnen van invloed zijn op de hoogte of duur van je uitkering. Voorbeelden van belangrijke wijzigingen zijn:
- Je gaat werken als zelfstandige of in loondienst
- Je gaat op vakantie
- Je bent ziek of weer beter
- Je krijgt andere inkomsten naast je WW-uitkering
Kijk op de website van het UWV of je een verandering in je situatie moet doorgeven.
Solliciteer actief naar passend werk
Om een WW-uitkering te krijgen, is het belangrijk dat je actief op zoek gaat naar werk. Zorg ervoor dat je minimaal vier keer per vier weken solliciteert. De adviseur van het UWV vraagt regelmatig om bewijzen van sollicitatieactiviteiten, bewaar deze daarom goed.
Voorkom dat je (weer) werkloos wordt
Heb je naast je WW-uitkering ook werk in loondienst of als zelfstandige en weet je dat je binnenkort je werk kwijtraakt? Doe er dan alles aan om zo snel mogelijk weer werk te vinden. Ga direct op zoek naar vacatures en begin met solliciteren.
Weiger niet om mee te werken aan een onderzoek van het UWV
Als je een WW-uitkering hebt, moet je meewerken aan onderzoeken van het UWV. Dit kan een onderzoek zijn naar je sollicitaties door je werkadviseur. Een medewerker van UWV kan je altijd vragen mee te werken aan een onderzoek. Hierbij controleert het UWV of je je houdt aan je verplichtingen. Werk je niet mee aan het onderzoek, dan heeft dat gevolgen voor je WW-uitkering. Het UWV kan dan niet beoordelen of je recht hebt op een WW-uitkering, waardoor je ook geen uitkering (meer) krijgt.
Meer weten?
Vragen over wat je wel of niet moet doen tijdens de WW? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.