De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Handige tips voor je WW-uitkering

09 juni 2022

Voor de meeste mensen is de WW-uitkering een ver-van-hun-bedshow. Maar nu we de eerste tekenen van economische tegenwind zien, verandert dat binnenkort misschien. Daarom is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn als je een WW-uitkering hebt. Waar moet je rekening mee houden? Wat moet je precies doen, en wat kun je beter laten? In deze blog staan we stil bij handige WW-tips.

Vraag de WW-uitkering op tijd aan

Dit kan vanaf één week voor de eerste dag van werkloosheid tot uiterlijk één week daarna. Eindigt je arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld op 1 juni, dan ben je vanaf 1 juni werkloos in de zin van de WW. Nadat je de WW-uitkering hebt aangevraagd, krijg je binnen vier weken na de eerste werkloosheiddag de beslissing toegestuurd. Ben je het hier niet mee eens? Dan kun je in bezwaar gaan.

De hoogte van je WW-uitkering is de eerste twee maanden 75 procent van je SV-loon, daarna 70 procent van je SV-loon. Vanaf een bepaald inkomen wordt de WW echter afgetopt. Gebruik de rekentool van het UWV om te berekenen hoe hoog je WW-uitkering kan worden.

Geef de juiste informatie over je situatie door aan het UWV

De informatie die je aan het UWV verstrekt, moet volledig, correct en op tijd bij het UWV zijn. Verandert er iets aan je situatie? Dan moet je dit binnen één week doorgeven. Als je je hier niet aan houdt, krijg je tijdelijk minder of geen WW-uitkering. Je kunt ook een boete krijgen.

Wijzigingen in je situatie kunnen van invloed zijn op de hoogte of duur van je uitkering. Voorbeelden van belangrijke wijzigingen zijn:

  • Je gaat werken als zelfstandige of in loondienst
  • Je gaat op vakantie
  • Je bent ziek of weer beter
  • Je krijgt andere inkomsten naast je WW-uitkering

Kijk op de website van het UWV of je een verandering in je situatie moet doorgeven.

Solliciteer actief naar passend werk

Om een WW-uitkering te krijgen, is het belangrijk dat je actief op zoek gaat naar werk. Zorg ervoor dat je minimaal vier keer per vier weken solliciteert. De adviseur van het UWV vraagt regelmatig om bewijzen van sollicitatieactiviteiten, bewaar deze daarom goed.

Voorkom dat je (weer) werkloos wordt

Heb je naast je WW-uitkering ook werk in loondienst of als zelfstandige en weet je dat je binnenkort je werk kwijtraakt? Doe er dan alles aan om zo snel mogelijk weer werk te vinden. Ga direct op zoek naar vacatures en begin met solliciteren.

Weiger niet om mee te werken aan een onderzoek van het UWV

Als je een WW-uitkering hebt, moet je meewerken aan onderzoeken van het UWV. Dit kan een onderzoek zijn naar je sollicitaties door je werkadviseur. Een medewerker van UWV kan je altijd vragen mee te werken aan een onderzoek. Hierbij wordt door het UWV gekeken of je je houdt aan je verplichtingen. Werk je niet mee aan het onderzoek, dan heeft dat gevolgen voor je WW-uitkering. Het UWV kan dan niet beoordelen of je recht hebt op een WW-uitkering, waardoor je ook geen uitkering (meer) krijgt.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten?

Vragen over wat je wel of niet moet doen tijdens de WW? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Wetswijzigingen per 1 juli 2022

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Word gratis lid