De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

De Unie in actie – Mijn vakantieaanvraag wordt geweigerd, wat kan ik doen?

01 maart 2024
vakantieaanvraag afgewezen

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: je werkgever heeft je vakantieaanvraag afgewezen voor de feestdagen. Wat kun je daaraan doen?

Het probleem

Ons lid wilde graag een aantal dagen vrij in de kerstperiode. Alleen: hij had vooraf van zijn manager al een bericht gekregen dat iedereen moest werken. Toch wilde ons lid graag vrij. Hij nam contact op met De Unie om uit te zoeken wat hij het beste kon doen.

Het principe

Werk je in loondienst, dan moet je een vakantieaanvraag indienen bij je werkgever om vrij te krijgen. In de meeste gevallen zal die je aanvraag goedkeuren. Toch kun je ‘nee’ te horen krijgen. Hiervoor moet je werkgever wel een duidelijke en goede reden hebben. Vervolgens kun je met je werkgever in gesprek over alternatieven: misschien kun je de periode bijvoorbeeld net aanpassen, of lukt het toch om het rooster voor de betreffende periode samen rond te krijgen. Indien je vakantieaanvraag wordt afgewezen, is het belangrijk om te begrijpen waarom en om vervolgens in gesprek te gaan met je werkgever om mogelijke oplossingen te bespreken.

Dit heeft De Unie gedaan

Om te beginnen, hebben we de cao en bedrijfsregels opgevraagd. Hierin kunnen namelijk aanvullende regels staan, bijvoorbeeld over bepaalde periodes waarin vakantie niet is toegestaan. Uit deze documenten bleek dat de dagen die ons lid vrij wilde nemen, niet gelden als ‘standaard vrije dagen’. In andere woorden: de werkgever ziet ze als gewone werkdagen. Ons advies aan ons lid was om met de werkgever in gesprek te gaan. Misschien was het mogelijk om een oplossing op maat te vinden en daarbij duidelijke afspraken te maken. In andere situaties kunnen wij dat gesprek ook voeren, maar in dit geval was het beter als ons lid dat zelf deed: de relatie tussen hem en zijn werkgever was namelijk goed. Hij gaf ook aan het gesprek graag zelf te voeren.

De oplossing

Na overleg met zijn werkgever, is het ons lid alsnog gelukt om vrij te krijgen in de gewenste periode.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld als jij arbeidsvoorwaarden niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid