Waarom is er ieder jaar onduidelijkheid of je op 5 mei vrij bent? Omdat 5 mei wel een nationale feestdag is, maar daarmee niet automatisch een vrije dag. De Unie vindt dat 5 mei altijd een vrije dag moet zijn.
5 Mei
Op 5 mei vieren wij in Nederland de bevrijding van ons land van de Duitse bezetter. Op 5 mei herdenken wij het einde van de tweede wereldoorlog. De Unie vindt het van nationaal belang dat alle Nederlanders vrij zijn op bevrijdingsdag. Op 5 mei vieren wij onze vrijheid en denken we aan alle mensen in de wereld die niet vrij zijn.
Wat zegt de overheid over 5 mei?
Er is geen wet die bepaalt dat feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Dit betekent dat er geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag bestaat. In cao’s – of in de arbeidsvoorwaarden van medewerkers daar waar geen cao’s gelden – is opgenomen of medewerkers vrij zijn op feestdagen. Aangezien afspraken in cao’s tot stand komen in onderhandeling tussen sociale partners, is het hun bevoegdheid om hier afspraken over te maken. Als sociale partners het belangrijk vinden dat 5 mei een vrije dag is, kunnen (en moeten) ze dat dus aan de cao-tafel regelen. Gelet op deze eigen bevoegdheid, is het niet aan het kabinet om te treden in de afwegingen die sociale partners maken om van 5 mei een verplichte vrije dag te maken.
De Unie
Zoals gezegd gaan sociale partners over het al dan niet aanwijzen van nationale en erkende feestdagen als verplichte vrije dag. Dit betekent dat het kabinet ook als het om 5 mei Bevrijdingsdag niet aanwijst als een verplichte vrije dag. Dit zal echt in jouw cao zelf geregeld moeten worden. De Unie wil hiervoor gaan!