De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Zzp’er? Pas op voor vervelende belastingverrassingen

01 februari 2024
Belastingtips voor ZZP'ers

Voor veel particulieren is het belastingsysteem al best ingewikkeld. Maar als zelfstandige ondernemer, oftewel ZZP’er, krijg je nog met een hoop speciale regels te maken. Benieuwd hoe het zit met je belasting en aftrekposten als zzp’er? Wij zetten ze overzichtelijk onder elkaar met belastingtips voor ZZP’ers, zodat jij niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wanneer ben je ondernemer?

Je kunt jezelf wel zelfstandige ondernemer of zzp’er noemen en ook zo ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, maar uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst of zij je zien als ondernemer. En dus of jij te maken krijgt met de speciale regels, voorwaarden en aftrekposten voor ondernemers. Benieuwd hoe de Belastingdienst jou ziet? Doe de check op hun website.

Aangifte doen

Als zzp’er ben je verplicht om een aangifte inkomstenbelasting te doen – in de meeste gevallen elk kwartaal. Hierin geef je aan of je winst hebt gemaakt, en hoeveel. Ook je privé-inkomsten en-aftrekposten vul je in: denk aan hypotheekrente en alimentatie. Meer weten over wat je invult in de aangifte? Check de website van de Belastingdienst.

Aftrekposten

Zelfstandige ondernemers kunnen gebruikmaken van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Op de website van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht van de verschillende vormen van ondernemersaftrek.

Om de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen, wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren afgebouwd. In 2024 kun je maximaal € 3.750 aftrekken als je aan de voorwaarden voldoet.

Modelovereenkomst

Volgens de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) moeten je opdrachtgever en jij samen jullie arbeidsrelatie beoordelen en bepalen of er sprake is van loondienst. Dit kunnen jullie vastleggen in een modelovereenkomst.

Meer weten

Heb je vragen over jouw belastingen als zelfstandige ondernemer of zoek je specifieke belastingtips voor ZZP’ers? Overweeg dan een lidmaatschap van onze partner het Ondernemerscollectief. Zij beschikt over een helpdesk waar je in dat geval altijd met ál je zzp-specifieke vragen terecht kunt, vooral ook fiscale.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid