De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Verdienen tijdens je pensioen

12 februari 2024
Werken Tijdens Pensioen

Pensioen is een tijd van genieten en doen wat je wilt. Voor veel mensen houdt dat in: reizen, lezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen. Maar wat nou als je graag aan het werk blijft? Om onder de mensen te blijven, je hersenen te blijven gebruiken of een financieel extraatje te verdienen. Werken tijdens je pensioen mag gewoon. Je moet alleen even opletten bij je belastingaangifte. Wij zetten op een rij waar je voor moet oppassen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Vervroegd pensioen

Als je een AOW-uitkering of ouderdomspensioen uit loondienst ontvangt, mag je gewoon bijverdienen. Voorheen moest je nog opletten als je vervroegd met pensioen ging, maar dat hoeft niet meer: de regels zijn versoepeld. Wat de Belastingdienst betreft mag je pensioen tien jaar voor je AOW-datum ingaan. De meeste mensen zullen er niet voor kiezen om tien jaar van tevoren te stoppen met werken, maar minder lang van tevoren. Ook dat kan gewoon. Wel is het belangrijk om inzicht te krijgen in je pensioen voordat je zoiets beslist: je pensioen vervroegen heeft invloed op je inkomsten na je AOW-datum.

Let op bij je belastingaangifte

Als je bijverdient, heb je meer inkomen om aan te geven bij de Belastingdienst. Het gaat bij je aangifte om al je inkomsten bij elkaar: denk aan je inkomen uit werk, maar ook je AOW en pensioen. Let extra op de volgende aandachtspunten:

  • Door je bijverdiensten kun je in een hogere belastingschijf terechtkomen. Hierdoor moet je meer belasting betalen.
  • Vanaf de AOW-leeftijd betaal je geen AOW-premie meer, waardoor je netto meer overhoudt van je salaris.
  • Je kunt maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie de loonheffingskorting laten toepassen. Ons advies: kies het hoogste inkomen, dat is het voordeligst.
  • Je extra inkomsten kunnen van invloed zijn op je recht op bepaalde toeslagen, zoals de zorg- en huurtoeslag. Ook kan de hoogte daarvan veranderen als je meer gaat verdienen.
  • Verdien je bij als zelfstandige ondernemer? Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op zelfstandigenaftrek. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.
  • Benieuwd wat de fiscale gevolgen zijn van jouw bijverdiensten tijdens je pensioen? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Meer weten?

Heb je vragen over doorwerken tijdens je pensioen? Of werk je al tijdens je pensioen, en loop je ergens tegenaan? Neem gerust contact met ons op. Onze juridisch specialisten helpen je graag. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Hoogte van de AOW

Zo zit het écht met je AOW

Iedereen die in Nederland woont, heeft recht op het basispensioen. Toch blijft er vaak onduidelijkheid bestaan rondom de Algemene Ouderdomswet:…

Word gratis lid