De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wet Toekomst Pensioenen aangenomen door de Eerste Kamer

31 mei 2023

Dinsdag 30 mei 2023 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Toekomst Pensioenen. Aan deze wet zijn vele jaren van onderhandelen, rekenen en uitstel vooraf gegaan. De ingangsdatum van de wet is  1 juli 2023. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen zijn omgezet en voldoen aan de nieuwe wet.

De WTP regelt de overgang naar een ander pensioenstelsel. Eindloon- en middelloonregelingen mogen straks niet meer. Alle pensioenregelingen moeten een bepaald premieniveau als uitgangspunt nemen. De premies worden belegd en met het kapitaal koop je te zijner tijd pensioen.

Zijn we er nu?

Nee, zeker niet. Het goede nieuws is, dat we nu eindelijk weten wanneer de wet ingaat. Tot voor kort was het nog onzeker of de ingangsdatum opnieuw uitgesteld zou worden. Inhoudelijk is er echter nog heel veel te doen. Sociale partners, pensioenfondsen en uitvoeringsorganisaties zijn al geruime tijd bezig om zich voor te bereiden op de nieuwe wet en alles wat moet gebeuren om de overgang op tijd en goed te kunnen uitvoeren.

In veel bedrijven en sectoren moeten echter op veel onderdelen nog definitieve keuzes worden gemaakt. Vervolgens moeten alle nieuwe afspraken worden vertaald naar de administratiesystemen. Voor heel Nederland gaat het om een enorme operatie om alle pensioenregelingen op tijd aan de nieuwe wet te laten voldoen en eventueel opgebouwde pensioenen om te zetten naar het nieuwe stelsel.

 

 

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid