De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Je bent niet op tijd op werk doordat er geen treinen rijden. Wat nu?

25 augustus 2022

Het NS-personeel staakt. Tot ze een gewenst cao-resultaat behalen is het goed mogelijk dat er geen of minder treinen rijden, en jij daar ’s ochtends hinder van ondervindt. Voor de thuiswerkers onder ons maakt dat natuurlijk niet zoveel uit, maar er zijn nog steeds veel mensen die wel naar hun werkplek moeten én daar op tijd worden verwacht. Wat moet je doen als je later op je werk komt doordat er minder treinen rijden, of als het je helemaal niet lukt?

Wat staat er in de wet?

Helaas zijn hier geen duidelijke wetten over. In principe ben je als werknemer verantwoordelijk voor je eigen woon-werkverkeer. Het is aan jou om (op tijd) op je werk aan te komen. Probeer dat dus altijd te doen, ook als je afhankelijk bent van de trein. Lukt dat niet? Dan is het belangrijkste dat je daar duidelijk over communiceert met je werkgever.

Thuiswerken

Weet je de dag of avond van tevoren al dat je vervoersproblemen gaat hebben? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je werkgever en leg je situatie voor. Overleg of je een dagje thuis kunt werken; je werkgever heeft er ook niets aan als jij twee uur later op werk aankomt.

Weet je pas op de dag zelf dat het lastig wordt om op werk te verschijnen? Bel je werkgever en bespreek een plan van aanpak. Kun je terug naar huis en daar gaan werken, of rekent je werkgever op jouw aanwezigheid, bijvoorbeeld voor een belangrijke meeting? In het laatste geval is thuiswerken lastig én is het de vertraging misschien wel waard. Communiceer in ieder geval zo snel en duidelijk mogelijk over de situatie.

Tip: bedenk zelf een goede oplossing en leg die voor aan je werkgever.

Vakantiedag opnemen

Mis je een hele werkdag door problemen bij je woon-werkverkeer? Dan kan je werkgever jou vragen om een vakantiedag op te nemen. En mis je een deel van de dag? Dan kan hij vragen om voor dat aantal uur verlof op te nemen of de uren in te halen. Begint hij er zelf over dat je gerust thuis kunt blijven, dan mag het jou geen vakantiedag kosten.

Check je cao

Voor bepaalde beroepen kunnen afwijkende regels opgenomen zijn in de cao. Voor buitendienstmedewerkers kan bijvoorbeeld in de cao staan wat je werkgever en jij moeten doen in het geval dat je geen vervoer hebt.

Alles geprobeerd?

Heb je al het mogelijke gedaan en lukt het alsnog niet om op tijd op werk te komen? En kun je niet thuiswerken? Dan kun je in de meeste gevallen spreken van overmacht. Je kunt namelijk niks doen aan de situatie. Bij overmacht moet je werkgever je loon voor die dag gewoon doorbetalen, en kan hij je niet verplichten om een vrije dag op te nemen. In elk geval is het belangrijk om met je werkgever in gesprek te gaan. Het liefst vooraf, om zo discussies achteraf te voorkomen. Maak duidelijke afspraken en zorg ervoor dat alles schriftelijk is vastgelegd.

Meer weten

Heb je vragen over dit artikel of zit in je de problemen omdat je door weersomstandigheden niet op tijd op je werk bent? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid