De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

De Unie in actie: Recht op een WIA-uitkering, maar je krijgt ‘m niet. En nu?

17 oktober 2023

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: het UWV weigert een aanvraag voor WIA-uitkering, terwijl daar wel gewoon recht op is.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Het probleem

Ons lid heeft een WW-uitkering, maar wordt ziek. Hierdoor krijgt hij recht op een Ziektewet-uitkering. Deze krijgt hij alleen niet, omdat hij ook al een pensioenuitkering ontvangt die hoger is dan de uitkering: in de zogenaamde ‘anti-cumulatieregels’ staat vastgelegd dat je niet beide kunt krijgen. Na 104 weken ziekte doet hij een beroep op de wet Werk en Inkomen naar Inkomensvermogen (WIA) en vraagt hij een WIA-uitkering aan. Dat weigert het UWV, omdat het lid niet de volledige periode een Ziektewet-uitkering heeft gehad.

Het principe

Het klopt dat je niet tegelijkertijd een onverminderde pensioen- en ZW-uitkering kunt krijgen. Maar bij een pensioenuitkering en WIA-uitkering kan dat wél. En voor zo’n WIA-uitkering kom je in aanmerking als je twee jaar ziek bent geweest volgens de Ziektewet – dus óók als je de uitkering die daarbij hoort niet hebt gekregen.

Dit heeft De Unie gedaan

In eerste instantie nam het lid contact met ons op toen hij geen Ziektewetuitkering kreeg. Daarvan zeiden we: dat klopt, zo zijn de regels. Maar omdat hij al bijna twee jaar ziek was, adviseerden we hem wel om een WIA-uitkering aan te vragen. Toen dat verzoek werd afgewezen, maakten we namens het lid bezwaar bij het UWV. We toonden aan dat het lid wel degelijk twee jaar ziek is geweest, en dus voldoet aan de eerste voorwaarde voor een WIA-uitkering. Ook hebben we het lid tijdens dit hele traject ondersteund en geadviseerd, bijvoorbeeld toen hij van het UWV een oproep kreeg voor een medische beoordeling.

Oplossing

Uiteindelijk heeft het UWV besloten om de WIA-uitkering toe te kennen aan het lid. Zo kreeg hij dus ‘gewoon’ de uitkering waar hij recht op had, naast zijn pensioenuitkering.

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld als jij arbeidsvoorwaarden niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid