De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

5 tips voor een sterk cv of LinkedIn-profiel (en 5 don’ts)

15 augustus 2023

Je hoort het vaak de laatste maanden: de arbeidsmarkt is ontzettend krap. Er zijn meer banen dan werkzoekenden. Dus ben je nu op jacht naar een nieuwe uitdaging? Dan heb je de wind in je rug. Toch is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken. En de eerste keer dat potentiële nieuwe werkgevers jou leren kennen, is als ze je cv of LinkedIn-pagina bekijken. Wij zetten op een rij wat je wel én niet moet doen voor een spetterend welkom.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cv’s van nu: persoonlijk en vindbaar

Het cv is allang niet meer alleen een feitelijke opsomming van werkervaring en opleiding(en). Het is ook belangrijk dat je jezelf als persoon laat zien. Wie ben je, wat vind je belangrijk en wat wil je uitstralen naar je toekomstige werkgever?

Daarom wordt het steeds gebruikelijker om een persoonlijke introductie van 3 à 4 regels op je cv te zetten. Op LinkedIn kun je deze kwijt onder het kopje ‘Info’. Hierin leg je uit wat je hebt gedaan, maar ook welke competenties je hebt. Wat maakt jou uniek? Hierbij is het handig om bepaalde zoekwoorden te gebruiken. Die vind je bijvoorbeeld in de vacaturetekst. Recruiters kunnen je zo beter vinden op LinkedIn of op een vacaturesite, als je daar je cv plaatst.

Denk als een recruiter

Je competenties – ook wel vaardigheden, skills of eigenschappen genoemd – zet je niet alleen in je persoonlijke introductie, maar ook op je cv en LinkedIn. De arbeidsmarkt is op dit moment extreem krap. Nog nooit stonden er zoveel vacatures open, terwijl er maar weinig mensen op zoek zijn naar werk. Er is daardoor een enorme mismatch op de arbeidsmarkt. Want de eisen die werkgevers stellen, komen niet overeen met de kwalificaties van werkzoekenden. Veel organisaties passen daarom hun aannamebeleid aan en zoeken sollicitanten met specifieke competenties. Het is dus slim om die te vermelden: op je cv, maar ook op LinkedIn onder het kopje ‘Vaardigheden’.

Vijf praktische tips

  • Een (zakelijke) profielfoto. Je toekomstige werkgever wil nu eenmaal graag een indruk krijgen van jou als persoon. Jij zoekt toch ook afbeeldingen van je nieuwe werkgever?
  • Werkervaring? Houd het kort en bondig! Ga op zoek naar wat je werk anders of specifiek maakt en benoem niet de standaardtaken: Niet: Administratieve handelingen doen. Wel: Het verwerken van zo’n 8-10 personeelsdossiers per dag in systeem.
  • Gebruik cijfers om je ervaring kracht bij te zetten. Het verschilt nogal of je leidinggaf aan een team van 3 of 50 medewerkers.
  • Lijst met competenties (vaardigheden, skills of eigenschappen). Wees hierin onderscheidend en specifiek. Er zijn weinig mensen die niet leergierig zijn, dus wat betekent dit voor jou? Of flexibel zijn, ook zoiets. Betekent dit dat je in de avonduren wilt werken, je snel in kunt springen op veranderingen of dat je goed bent in yoga?
  • Gebruik ‘bulletpoints’ voor opsommingen. Het menselijk oog wordt nu eenmaal aangetrokken door lijstjes. Maak daar gebruik van.

Vijf absolute don’ts

  • Van oud naar nieuw. LinkedIn doet dit automatisch voor je, maar ook de werkervaring op je cv stel je op van nieuw naar oud. Je meest recente werkervaring komt dus bovenaan.
  • Werkervaring ouder dan ±10 jaar. Ben je in 2001 vakkenvuller geweest? Vraag jezelf eens af of dit relevant is voor je toekomstige werkgever. Tip: gebruik ‘diverse banen’ en som de minder belangrijke werkervaring op. Zo laat je geen gat vallen op je cv.
  • Meer dan 2 pagina’s. We leven in een tijd waarin alles sneller wordt. Selecteurs en recruiters hebben vaak ook een aandacht spanne van nog geen 10 seconden… Beperk je dus tot maximaal 2 pagina’s.
  • Burgerlijke staat, geboorteplaats, volledig adres, geboortedatum. Een cv, maar ook LinkedIn, wordt steeds anoniemer. Je woonplaats is voldoende. Contactgegevens vermeld je uiteraard wél.
  • Spelfouten. Gun jezelf een foutloze eerste indruk. Laat je cv én LinkedIn-profiel nalezen door iemand anders.

Dan nog iets…

Referenties vermelden op een cv? Dat is nog maar in een paar branches gebruikelijk, zoals in de zorg en het onderwijs. In andere gevallen kun je referenties beter kwijt op LinkedIn, onder het kopje ‘Aanbevelingen’. Laat vooral ook je leidinggevende, collega of klant eens een positieve aanbeveling schrijven. En vermeld vervolgens je LinkedIn-profiel op je cv.

Veel succes bij het opstellen van je cv of LinkedIn-profiel! Heb je hierbij nog hulp nodig? Mogelijk kun je via je huidige werkgever een loopbaancheck aanvragen op unieconsultancy.nl. Hierin helpen we je om de juiste stap in je carrière te zetten en komen je cv en LinkedIn ook aan bod.

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

 

 

Gerelateerde berichten

Laat je gratis omscholen

Hoe leuk je werken ook vindt: een loopbaan is best lang. Helemaal niet gek dus, als je op een gegeven…

Beginnen als zzp’er? Tien tips!

Voor de een is het noodzakelijk, de ander doet ’t omdat het beter verdient of meer vrijheid biedt: zelfstandig ondernemen….

Word gratis lid