De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Nieuwe baan na je WW, hoe werkt dat?

09 december 2021

Word je ontslagen en heb je (tijdelijk) geen werk, dan kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. Het UWV verplicht je om te solliciteren en stimuleert je om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Hopelijk lukt dit ook. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk met je uitkering als je een nieuwe baan vindt: stopt-ie dan, of loopt-ie nog even door? Wij zetten op een rij waar jij rekening mee moet houden.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Heel fijn dat je weer een baan hebt gevonden, proficiat! Je hebt weer werk, nieuwe collega’s en natuurlijk een salaris. Of je WW-uitkering stopt, hangt af van twee dingen: je nieuwe inkomen en je zogenaamde WW-maandloon. Dit laatste bedrag staat in de brief van het UWV over de toekenning van je WW-uitkering. Er kunnen drie dingen gebeuren met je uitkering.

1. Je uitkering stopt

Ga je meer dan 87,5 procent van je WW-maandloon verdienen, dan stopt je uitkering. Je geeft je nieuwe inkomen door via het Wijzigingsformulier ‘Ik ga gedeeltelijk of volledig werken’. Het UWV stuurt je dan een brief om aan te geven dat je WW stopt. Pas als je deze binnen hebt, heb je officieel niets meer met het UWV te maken en stoppen je verplichtingen, zoals je inkomsten doorgeven en solliciteren. Dit moet je dus blijven doen tot je de brief van het UWV hebt ontvangen.

2. Je krijgt een aanvulling op je salaris

Is je nieuwe salaris 87,5 procent van je WW-maandloon of minder, dan kun je van het UWV een aanvullende WW-uitkering krijgen. Je moet dan je inkomsten blijven doorgeven en aan de sollicitatieverplichting voldoen. Uiteindelijk is het namelijk de bedoeling dat je volledig uit de WW gaat.

3. Je beëindigt je WW-uitkering zelf

Als je 87,5 procent of minder van je WW-maandloon verdient, kan het lonen om je WW-uitkering zelf stop te zetten: zo behoud je namelijk de duur van je WW-uitkering. Zelf stopzetten is mogelijk als je ongeveer het aantal uren werkt waar je WW-uitkering op is gebaseerd. Je mag méér werken, maar ook (maximaal 5 uur) minder. Wil je de uitkering zelf stopzetten? Geef dat aan via het Wijzigingsformulier ‘Ik wil mijn aanvullende WW-uitkering stopzetten’. Zodra het UWV de beëindiging schriftelijk heeft bevestigd, heb je geen verplichtingen meer.

Meer weten

Heb je vragen over jouw WW-uitkering of heb je een nieuwe baan, maar weet je niet zeker wat er nu met je uitkering gebeurt? Onze experts helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

uitkering vakantie

Werkloos en op vakantie? Het kan!

Iedereen heeft soms vakantie nodig. Dus óók mensen die een WW-uitkering ontvangen. Daarom krijg je niet alleen vakantiedagen, maar ook…

Wetswijzigingen per 1 juli 2023

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Word gratis lid