- Mag een werkgever een wachtdag bij ziekte in rekening brengen?
Dat mag als dat in je arbeidsovereenkomst of cao staat.
- Wat is doorbetaling loon bij ziekte?
Bij wet moet de werkgever gedurende 104 weken ziekte loon betalen. Je ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van je loon en minimaal het minimumloon. Je kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in je cao of in je arbeidsovereenkomst. Ook in je 2e ziektejaar betaalt je werkgever je minimaal 70% van je loon. Maar je werkgever hoeft dat niet meer aan te vullen tot het minimumloon. Als je (gezins)inkomen daarmee onder het sociaal minimum komt, kun je bij UWV een toeslag aanvragen.
- Waar vind ik mijn rechten en plichten tijdens ziekte en re-integratie?
Jouw rechten en plichten tijdens ziekte en re-integratie vind je in de zogeheten Wet Verbetering Poortwachter. Zowel jij (als zieke medewerker) als je werkgever zijn beiden verantwoordelijk voor jouw re-integratie. Het re-integratietraject bestaat uit een aantal stappen en is opgenomen in deze ‘Wet Verbetering Poortwachter’.
- Krijg ik mijn loon doorbetaald als ik wegens ziekte niet kan werken?
Doorbetaling van loon tijdens ziekte is wettelijk verplicht gedurende 104 weken (2 jaar). Als jij langdurig ziek bent, moet je werkgever jou 104 weken lang doorbetalen. Je werkgever moet dan minimaal 70% van je loon betalen. In je cao, arbeidsovereenkomst of intern bedrijfsreglement zijn mogelijk aanvullende afspraken opgenomen.
- Mijn werkgever accepteert mijn ziekmelding niet. Wat kan ik doen?
Wanneer je werkgever je ziekmelding niet accepteert, dan kan dit verschillende redenen hebben. Je hebt je niet volgens het reglement ziekgemeld of hij gelooft niet dat je ziek bent. Wat kun je dan doen?
- Moet ik gehoor geven aan de oproep van de bedrijfsarts?
Ja. Tijdens ziekte volg je de controlevoorschriften van je werkgever op. Dit houdt ook een gesprek met de bedrijfsarts in. Je kunt iemand meenemen naar het gesprek als je je daar prettiger bij voelt. Een afspraak maken met de bedrijfsarts kan overigens ook preventief door jou als werknemer zelf worden aangevraagd. Juist om te voorkomen dat je wegens ziekte gaat uitvallen.
- Ik twijfel aan het advies van de bedrijfsarts. Wat kan ik doen?
Als je het niet eens bent met het advies van je bedrijfsarts, is het raadzaam om eerst zelf contact op te nemen met de bedrijfsarts. Je kunt om een toelichting vragen, of er zelf een geven. Als dit niet leidt tot een ander advies, dan kun je in overleg met je bedrijfsarts om een second opinion van een andere bedrijfsarts vragen. Je werkgever betaalt de kosten voor de second opinion. Ook kun je een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Hier zijn kosten aan verbonden.
- Wat is het risico als ik tijdens ziekte geen gesprek met mijn werkgever wil aangaan?
Ook bij deze kwestie geldt dat je je houdt aan de controlevoorschriften van je werkgever. Het is daarom raadzaam om mee te werken aan een gesprek met je werkgever. Wanneer de bedrijfsarts duidelijk heeft geadviseerd (en vastgelegd) dat het beter is voor je herstel om geen contact te hebben met je werkgever, dan is dit niet nodig.
- Wat kan ik doen als mijn werkgever en ik van mening verschillen over de re-integratie?
Als jij en je werkgever van mening verschillen over de re-integratie of over het oordeel van de bedrijfsarts, dan hebben jullie beiden de mogelijkheid om een deskundigenoordeel aan te vragen. Dit oordeel is een objectieve benadering vanuit het UWV. Dit deskundigenoordeel brengt kosten met zich mee. Deze kosten zijn voor de werkgever en werknemer verschillend. De kosten zijn voor de partij die het onderzoek aanvraagt. De aanvraag duurt 2 tot 4 weken. De uitkomst ervan is echter niet bindend, wat betekent dat tegen de beslissing niet in beroep kan worden gegaan.
- Wat is een WIA-uitkering?
Een WIA-uitkering is een tijdelijk vangnet bij verlies van inkomen als je wegens langdurige ziekte niet of niet meer volledig kunt werken. WIA staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Tot 2006 stond de voorgaande versie van deze wet bekend als de WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering).
- Kom ik in aanmerking voor een WIA-uitkering?
Als je arbeidsongeschikt wordt, dan wil je natuurlijk weten of en wanneer je een WIA-uitkering aan kunt vragen. Normaal gesproken heeft je werkgever de plicht om bij ziekte jouw loon gedurende maximaal twee jaar door te betalen. Als je na deze periode nog ziek bent, stopt de loonbetaling van je werkgever en kun je mogelijk een WIA-uitkering aanvragen. Of je in aanmerking komt voor een WIA-uitkering, hangt af van meerdere voorwaarden.
- Wat kan ik verwachten als ik een WIA-uitkering aanvraag?
Ben je na 88 weken nog ziek? Dan ontvang je van het UWV een aanvraagformulier. Als werknemer vraag je namelijk zelf de WIA-uitkering aan bij het UWV. Deze ingevulde aanvraag, uiteraard voorzien van de benodigde informatie, moet uiterlijk in de 93e ziekteweek door het UWV zijn ontvangen.
Vervolgens beoordeelt het UWV of de re-integratieactiviteiten goed zijn verlopen. Vindt het UWV dat jouw werkgever zich onvoldoende heeft ingespannen voor jouw re-integratie? Dan mag het UWV jouw werkgever een loonsanctie van maximaal 1 jaar opleggen. Dit houdt in dat jouw werkgever wordt verplicht om je loon voor maximaal 1 jaar door te betalen. Ontslag na twee jaar ziekte is in dit geval niet mogelijk.
- Hoe wordt de hoogte en de duur van de WIA-uitkering bepaald?
De hoogte van je WIA-uitkering − of WGA-uitkering/IVA-uitkering − wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Uiteraard speelt de mate van arbeidsongeschiktheid een enorme rol. Deze bepaalt immers in welke mate jij straks (eventueel) weer aan het werk kunt gaan. Deze resterende factoren zijn onder andere:
- Wat je verdiende bij je werkgever toen je nog niet arbeidsongeschikt was;
- Wat je restverdiencapaciteit is.