- Ik heb een vakantie gepland die is geannuleerd, kan ik mijn verlofdagen terugboeken of -krijgen?
Dit is afhankelijk van je werkgever. Ga hierover in gesprek.
- Ik wil mijn vakantie intrekken, mag mijn werkgever dat weigeren?
Ja, dat mag je werkgever weigeren. Wanneer er voldoende werk is, zal dit niet zo snel gebeuren. Maar is er te weinig werk of is er al vervanging geregeld? Dan doet je werkgever dit mogelijk wel.
- Mag mijn werkgever mij verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland?
Nee, je werkgever mag jou niet verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland. Het enige wat je werkgever met jou mag afspreken, is wanneer jij op vakantie gaat. Hij mag niets bepalen over de vakantiebestemming. Hij mag je alleen vragen om niet naar een risicogebied te gaan. Hier hoef jij je niet aan te houden.
- Kan mijn werkgever mij verplichten om verlof of vakantie op te nemen omdat er minder werk is?
Nee, dat mag niet. In principe moet je werkgever je loon gewoon doorbetalen, ook als je minder te doen hebt, thuiswerkt of ziek bent.
- Wat is geregeld voor doktersbezoek en tandartsbezoek tijdens werktijd?
Er bestaat geen wettelijke regeling voor het bezoeken van de tandarts of dokter onder werktijd. Of hier afspraken over zijn gemaakt, is vaak te vinden in je cao, arbeidsovereenkomst of intern bedrijfsreglement. De reden hiervoor is dat veel werknemers niet in het weekend of de avond naar een dokter, tandarts of fysiotherapeut kunnen. Staat er niets in je cao of bedrijfsreglement, dan kun je met je werkgever gaan overleggen of je tijdens verzuim krijgt doorbetaald.
- Wat is calamiteitenverlof?
Calamiteitenverlof, ook wel bekend als kort verzuimverlof, is een wettelijke regeling die in werking treedt als jij direct vrij moet nemen. Het calamiteitenverlof is gericht op onvoorziene persoonlijke omstandigheden − calamiteiten.
- Wat is kortdurend zorgverlof?
Kortdurend zorgverlof is een wettelijke regeling voor werknemers. Deze regeling stelt jou in de gelegenheid om zorg te dragen voor een ziek of hulpbehoevend persoon in je naaste omgeving. Vaak gaat het hier om eerste- en tweedegraads bloedverwanten, leden van je huishouden en bekenden (bijvoorbeeld schoonouders, buren of vrienden). De voorwaarde voor deze laatste groep is ook dat het gezien de relatie aannemelijk is dat jij de enige bent die de zorg kan geven.
- Wat is langdurend zorgverlof?
Langdurig zorgverlof is een wettelijke regeling voor werknemers. Deze regeling stelt jou in de gelegenheid om zorg te dragen voor iemand in je naaste omgeving die levensbedreigend ziek, of voor langere tijd afhankelijk is van hulp. Vaak gaat het hier om eerste- en tweedegraads bloedverwanten, leden van je huishouden en bekenden (bijvoorbeeld schoonouders, buren of vrienden). De voorwaarde voor deze laatste groep is ook dat het gezien de relatie aannemelijk is dat jij de enige bent die de zorg kan geven.
- Wat is zwangerschapsverlof?
Zwangerschapsverlof is een wettelijke regeling die bepaalt dat een zwangere werkneemster recht heeft op totaal minstens 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. De ingangsdatum is afhankelijk van de vermoedelijke bevallingsdatum. Je kunt het verlof vanaf 6 weken, uiterlijk 4 weken voor deze datum, in laten gaan.
- Wat is ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling die bepaalt dat je meer tijd voor de zorg van je kind(eren) krijgt. Je kunt bij je werkgever een verzoek voor ouderschapsverlof indienen. Deze wettelijke regeling geldt voor jouw kind(eren) in de leeftijd tot 8 jaar.
- Heb ik recht op bijzonder verlof?
Bijzonder verlof geldt bij situaties als een begrafenis of huwelijk van een familielid, verhuizing of doktersbezoek. (Behalve bij het overlijden van een direct familielid. Dan geldt calamiteitenverlof wat dan eventueel kan overgaan in bijzonder verlof.) Er bestaat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen wettelijke regeling voor buitengewoon of bijzonder verlof. Dit betekent dat je niet automatisch recht hebt op een vrije dag met doorbetaling van je loon.
- Wat is geregeld als ik onbetaald verlof wil opnemen ter vrije besteding?
Voor het opnemen van onbetaald verlof bestaat geen wettelijke regeling. Je moet het dus niet verwarren met de wettelijke regelingen waarbij je je werkzaamheden tijdig kunt stoppen om bijvoorbeeld zorg te kunnen verlenen. Wanneer je als werknemer onbetaald verlof wilt opnemen, dan kun je bij je werkgever informeren naar de eventuele mogelijkheden. Let er wel op dat bij onbetaald verlof je inkomen lager wordt en dat dit gevolgen kan hebben voor toeslagen, uitkeringen, pensioenopbouw en vakantiedagen.
- Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?
Je hebt als werknemer altijd recht op wettelijke vakantiedagen. Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt, hangt af van het aantal uren dat je per week werkt. Dit wordt uitgedrukt in uren en is op jaarbasis vier keer je aantal contracturen. Werk je 40 uur per week, dan heb je dus recht op 160 vakantie-uren. (En daarmee 20 vakantiedagen.) Daarbovenop heb je mogelijk recht op bovenwettelijke vakantiedagen. Hierover leggen we meer uit bij de derde vraag in het segment ‘vakantiedagen’.
- Wat zijn wettelijke vakantiedagen?
Wettelijke vakantiedagen zijn het minimum aantal vakantiedagen waarop je wettelijk recht hebt. Je hebt als werknemer altijd recht op wettelijke vakantiedagen. Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt, hangt af van het aantal uren dat je per week werkt. Dit wordt uitgedrukt in uren en is op jaarbasis vier keer je aantal contracturen. Werk je 40 uur per week, dan heb je dus recht op 160 vakantie-uren. (En daarmee 20 vakantiedagen.)
- Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen?
Je bouwt bij je werkgever standaard vakantiedagen op. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Maar er zijn ook bovenwettelijke vakantiedagen. Ontvang je naast je wettelijke vakantiedagen nog een aantal vakantiedagen, dan zijn deze extra dagen de bovenwettelijke vakantiedagen.
- Wanneer vervallen mijn vakantiedagen?
Je wilt het vervallen van je vakantiedagen altijd voorkomen. Daarom is het goed om te weten wanneer je vakantiedagen vervallen. De wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. De vervaltermijn van de bovenwettelijke vakantiedagen is een stuk langer. Je kunt bovenwettelijke vakantiedagen tot vijf jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd opnemen. Wanneer je bij je werkgever vakantie aanvraagt, is het dus raadzaam om aan te geven dat je eerst je wettelijke vakantiedagen wilt opnemen.
- Moet mijn werkgever akkoord gaan met mijn vakantie-aanvraag?
In principe moet je werkgever je vakantie-aanvraag goedkeuren. Kijk daarbij ook naar de regels die bij je werkgever gelden. Je werkgever mag je vakantie-aanvraag alleen afwijzen als de bedrijfsvoering door jouw afwezigheid in gevaar komt. Als dit het geval is, dan moet je werkgever je dit binnen 2 weken schriftelijk laten weten. Gebeurt dit niet binnen 2 weken, dan is jouw vakantie-aanvraag in principe akkoord.
- Heb ik recht op atv-/adv-dagen?
De wet zegt in principe niets over arbeidsduur- en arbeidstijdverkorting, oftewel adv- of atv-dagen. Je kunt in je arbeidsovereenkomst, personeelsgids of cao nagaan of er specifieke afspraken zijn gemaakt. In deze afspraken lees je het aantal atv- en adv-dagen, en wat de status hiervan is. Er kan bijvoorbeeld afgesproken zijn dat deze dagen vrij opneembaar zijn, maar ook dat je werkgever ze in je rooster verwerkt.
- Ik heb een nul-urencontract. Bouw ik ook vakantiedagen op?
Ja. Je bouwt met een nulurencontract ook vakantiedagen op. Maar omdat je geen vast aantal uren per week werkt, kan er niet op voorhand worden aangegeven hoeveel vakantiedagen je opbouwt. Op welke manier jouw vakantiedagen worden opgebouwd, hangt af van je arbeidsovereenkomst of cao die daarbij hoort.