- Hoe kan ik lid worden van De Unie?
Graag verwelkomen wij je als nieuw lid van De Unie! Je kunt je via onze website aanmelden via deze link: https://www.unie.nl/word-lid. Je hebt dan de keuze uit een Light-Lidmaatschap en een Compleet-Lidmaatschap. Daarnaast kun je kiezen voor een individueel lidmaatschap óf voor een combinatielidmaatschap als meerdere leden woonachtig zijn op hetzelfde adres.
- Wanneer gaat mijn lidmaatschap in?
Na aanmelding gaat je lidmaatschap in op de 1e dag van de volgende maand. Vanaf dat moment ga je ook de contributie betalen. Zodra wij je aanmelding hebben ontvangen en verwerkt, krijg je van ons de bevestiging.
- Wat is het verschil tussen een Light-Lidmaatschap en een Compleet-Lidmaatschap?
De verschillen tussen de lidmaatschappen kun je vinden op deze pagina: https://www.unie.nl/lidmaatschap
- Waar kan ik wijzigingen doorgeven?
Ben je lid van De Unie en je wilt een wijziging doorgeven, dan kun je dit wijzigingsformulier gebruiken. Hierbij gaat het om wijzigingen op gebied van persoon,- adres en/of contactgegevens, contributiebetaling, nieuwe werkgever en wijziging inkomen (pensioen, WW, WIA, minder uren werken).
- Wat krijg ik als Unie-lid als ik iemand anders lid maak van De Unie?
Maak je een collega, familielid of vriend(in) ook lid? Dan ontvang je een cadeaubon van Bol.com ter waarde van € 12,50. Het nieuwe lid dient zichzelf aan te melden. Nadat hij of zij jouw gegevens heeft ingevuld, ontvang je automatisch bericht. Dit geldt alleen als je als Compleet of Extra lid een nieuw lid met een Compleet of Extra lidmaatschap aanbrengt.
- Hoe werkt de fiscale verrekening vakbondscontributie?
Via een speciale fiscale regeling kun je een deel van de jaarcontributie, die je betaalt voor je lidmaatschap van De Unie, terugkrijgen. Dit financiële voordeel krijg je niet terug van De Unie, maar van je eigen werkgever. De werkgever verrekent het bedrag van de contributie dat op de jaaropgave staat eenmalig met je bruto maandsalaris. Dit wordt de verrekening van de vakbondscontributie genoemd.
Dit betekent concreet dat het bedrag bruto wordt ingehouden en netto weer wordt uitbetaald op dezelfde loonstrook. Dit kan, afhankelijk van de hoogte van je inkomen, een voordeel van ruim 50% van de jaarcontributie opleveren.
- Is mijn werkgever verplicht mee te werken aan de fiscale verrekening vakbondscontributie?
Een werkgever is niet verplicht om met deze verrekening van de vakbondscontributie mee te werken, behalve wanneer dit door De Unie is afgesproken in de cao. Indien je niet weet of het in de cao is afgesproken, kun je dit bij je werkgever navragen.