- In welke situatie moet de werkgever voor mij ontslag aanvragen bij het UWV?
Als je werkgever bedrijfseconomische redenen heeft om je te willen ontslaan, dan moet je werkgever hiervoor een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. Het UWV beoordeelt de aanvraag van je werkgever en je krijgt een kopie van de aanvraag met de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Het UWV beoordeelt de aanvraag en eventueel bezwaar om op basis daarvan wel of geen toestemming aan je werkgever te verlenen. Wanneer je werkgever je vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid (bijvoorbeeld na 2 jaar ziekte) wil ontslaan, moet hiervoor ook toestemming aan het UWV worden gevraagd.
- Heb ik recht op een WW-uitkering?
Het UWV kijkt of je aan de voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Vervolgens beslist het UWV of je in aanmerking komt voor een uitkering na ontslag.
- Wat kan ik verwachten als ik een WIA-uitkering aanvraag?
Ben je na 88 weken nog ziek? Dan ontvang je van het UWV een aanvraagformulier. Als werknemer vraag je namelijk zelf de WIA-uitkering aan bij het UWV. Deze ingevulde aanvraag, uiteraard voorzien van de benodigde informatie, moet uiterlijk in de 93e ziekteweek door het UWV zijn ontvangen.
Vervolgens beoordeelt het UWV of de re-integratieactiviteiten goed zijn verlopen. Vindt het UWV dat jouw werkgever zich onvoldoende heeft ingespannen voor jouw re-integratie? Dan mag het UWV jouw werkgever een loonsanctie van maximaal 1 jaar opleggen. Dit houdt in dat jouw werkgever wordt verplicht om je loon voor maximaal 1 jaar door te betalen. Ontslag na twee jaar ziekte is in dit geval niet mogelijk.
- Wat is een WW-uitkering?
Een WW-uitkering is een tijdelijk vangnet bij verlies van inkomen waarbij je niet verwijtbaar werkloos bent. Redenen voor een WW-uitkering zijn bijvoorbeeld ontslag wegens reorganisatie of een contract voor bepaalde tijd dat niet wordt verlengd. WW staat hier voor Werkloosheidswet. Of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering hangt af van een aantal factoren. Deze factoren worden bij de volgende vraag benoemd.
- Kom ik in aanmerking voor een WW-uitkering?
Of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering, hangt van een aantal voorwaarden af. De voorwaarden voor een WW-uitkering zijn als volgt:
- Je moet zijn verzekerd voor werkloosheid. Dit is meestal het geval als je werkzaam bent als werknemer en de officiële AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt;
- Je verliest minimaal 5 uur per week of, als je minder dan 10 uur per week werkte, minimaal de helft van je aantal uren per kalenderweek;
- Je dient per direct beschikbaar te zijn voor betaald werk;
- Je bent niet verwijtbaar aan je werkloosheid (voorbeeld: je bent ontslagen wegens reorganisatie of je contract voor bepaalde tijd wordt niet verlengd);
- Je moet voldoen aan de wekeneis (in de 36 weken voordat je werkloos werd heb je minimaal 26 weken gewerkt).
- Hoelang kan ik een WW-uitkering krijgen?
Hoe lang je een WW-uitkering kunt krijgen, hangt af van je situatie. Om te beoordelen hoe lang je recht hebt op een WW-uitkering, wordt er eerst gekeken of je voldoet aan de wekeneis. Voldoe je aan de wekeneis, dan heb je sowieso recht op een basisuitkering van 3 maanden. Na de wekeneis wordt er gekeken naar de jareneis. Voldoe je ook aan de jareneis, dan kan je WW-uitkering worden verlengd. Hoe lang je in totaal recht hebt op een WW-uitkering, hangt af van je arbeidsverleden.
- Wat houdt de wekeneis en de jareneis in?
Als het gaat over de WW, dan spelen de wekeneis en jareneis een grote rol. Deze twee eisen geven namelijk je arbeidsverleden weer en bepalen daarmee of je recht hebt op een WW-uitkering, onder welke voorwaarden dit gebeurt en voor hoe lang je recht hebt op een WW-uitkering. Je krijgt een WW-uitkering van 3 maanden als je voldoet aan de wekeneis. Bij de jareneis geldt: hoe langer je hebt gewerkt, des te langer je recht hebt op een WW-uitkering.
- Hoe wordt de hoogte van mijn WW-uitkering berekend?
In verband met toekomstige uitgaven, is het belangrijk om te weten wat de hoogte van je WW-uitkering wordt. Daarom is het goed om te weten hoe de hoogte van deze uitkering wordt berekend. Op basis van je verdiende sv-loon − je sociale verzekeringsloon − wordt de hoogte van je WW-uitkering berekend.
Op basis van je verdiende belastbaar loon wordt de hoogte van je WW-uitkering berekend. Hiervoor wordt gekeken naar het belastbaar loon dat je gemiddeld verdiende in een periode van 12 maanden voordat je werkloos werd. Deze ‘referteperiode’ bepaalt je dagloon. Dit dagloon kan nooit hoger zijn dan het wettelijk maximumdagloon. Per 1 januari 2021 is het maximumdagloon € 223,40. De eerste 2 maanden bedraagt je WW-uitkering 75% van je dagloon. De daaropvolgende maanden van je WW-uitkering ontvang je 70% van je dagloon.
- Wanneer en waar kan ik een WW-uitkering aanvragen?
Wanneer je hoort dat je werkloos wordt, is het eerste wat je denkt: hoe vraag ik een WW-uitkering aan. Gelukkig is het aanvragen van een WW-uitkering relatief simpel. Allereerst is het belangrijk dat je in het bezit bent van een DigiD. Daarnaast is het belangrijk dat je onder andere de volgende gegevens bij de hand hebt:
- Je laatste loonstrook;
- Je laatste arbeidscontract;
- Je rekeningnummer.
Schrijf je op uwv.nl alle benodigde gegevens in. Na je aanvraag ontvang je een e-mail met een bevestiging van je aanvraag. Jezelf inschrijven als werkzoekende is niet nodig. Dat gebeurt automatisch als je een WW-uitkering aanvraagt.