- Wat is een sociaal plan?
Een sociaal plan is een overeenkomst tussen werkgever(s) en vakbond(en), waarin afspraken zijn vastgelegd die de gevolgen van een reorganisatie regelen. Heeft de reorganisatie gevolgen voor jou als medewerker? Dan moet de werkgever het sociaal plan toepassen. Bijvoorbeeld als besloten is om je werkzaamheden te verplaatsen naar een andere locatie, om bepaalde werkzaamheden niet meer uit te voeren, of om hetzelfde werk met minder mensen te gaan doen.
In het sociaal plan staan je rechten en plichten. Ook kun je hierin vinden of je functie mag vervallen of niet, en wat jouw werkgever moet doen om jou te helpen een andere functie te vinden (en welke andere functies je moet accepteren). Lukt het niet om een andere baan te vinden? Dan heb je vaak recht op een beëindigingsvergoeding. Ook dit is geregeld in het sociaal plan.
- Wat is een cao?
Eigenlijk is het heel simpel: cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst en omvat een schriftelijke overeenkomst tussen werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties en werkgevers. Hierin staan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Een cao geldt ter aanvulling op je individuele arbeidsovereenkomst en bepaalt dus voor het grootste deel je arbeidsvoorwaarden.
- Is mijn werkgever verplicht de cao toe te passen als deze geen lid is van de werkgeversvereniging?
Is een cao verplicht of niet? Een vraag die zowel door werkgevers als werknemers regelmatig gesteld wordt. Als jouw werkgever geen lid is van een werkgeversvereniging, dan is de toepassing van een cao enkel verplicht wanneer er sprake is van:
- Een ondernemings-cao;
- Een bedrijfstak-cao die algemeen verbindend verklaard (AVV) is. De cao geldt dan automatisch voor alle werkgevers in die bedrijfstak die onder de werkingssfeer van de cao vallen. Dus ook voor jouw werkgever die geen lid is van een werkgeversvereniging. Hierop worden wel uitzonderingen gemaakt.
- Mijn werkgever valt niet onder een cao. Wat betekent dit voor mij?
Het komt vaak voor dat er geen cao van toepassing is. Als er geen cao is die betrekking heeft op je werkgever en dus jouw arbeidsovereenkomst, dan maak je zelf afspraken met je werkgever. Het is verstandig deze afspraken schriftelijk in je arbeidsovereenkomst vast te leggen.
- Mag mijn werkgever afwijken van de cao?
Als een cao van toepassing is, is jouw werkgever verplicht om de bepalingen in de cao toe te passen. Of je werkgever mag afwijken van de bepalingen in de cao, is afhankelijk van het karakter van de cao. Bij een norm-cao of standaard-cao moet je werkgever alle bepalingen zoals omschreven in de cao toepassen en mag hier niet van afwijken. Ook niet als de wijziging een verbetering voor jou zal zijn.
Bij een minimum-cao mag je werkgever wel van de bepalingen in de cao afwijken, maar alleen als het voor jou als werknemer een betere regeling is. Vaak is in de cao terug te vinden wat voor soort cao het betreft.