De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Contract opzeggen? Houd hier dan rekening mee!

20 mei 2021
Schrijven van contract

Als vakbond krijgen we vooral te maken met werkgevers die een arbeidsovereenkomst willen beëindigen. Maar werknemers kunnen natuurlijk ook een einde maken aan hun dienstverband. Het is goed om te weten op welke manieren je contract kan eindigen. Daarom zetten onze juridisch specialisten deze voor je op een rij, voor zowel tijdelijke als vaste contracten.Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Een contract voor bepaalde tijd opzeggen

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft een afgesproken einddatum. Op deze datum verloopt het contract automatisch. Daarvóór kan het dienstverband meestal niet zomaar eenzijdig worden beëindigd: door je werkgever niet, maar ook door jou niet. Alleen tijdens een eventuele proeftijd hebben jullie beiden de mogelijkheid om per direct en zonder opgaaf van reden een punt te zetten achter de samenwerking. Daarnaast kan je werkgever je – onder strenge voorwaarden – ontslaan, eventueel op staande voet.

Een tussentijdse opzegging is wel mogelijk als daar een beding over staat opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Ook kun je met je werkgever afspreken dat je contract eerder eindigt: dit noemen we een ontslag met wederzijds goedvinden. Jullie komen overeen dat én hoe je dienstverband afloopt, en leggen afspraken hierover vast in een vaststellingsovereenkomst. Maar let op: een ontslag met wederzijds goedvinden kan invloed hebben op je recht op een WW-uitkering. Schakel daarom altijd de hulp in van onze juridisch adviseurs voordat je iets tekent.

Een contract voor onbepaalde tijd opzeggen

Heb jij een vast contract? Dan kun je altijd ontslag nemen. Hierbij moet je wel rekening houden met de opzegtermijn: deze is wettelijk één maand, maar in je arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement kan iets anders zijn vastgelegd. De opzegtermijn begint te lopen vanaf de eerste dag van de maand nadat je opzegt. Dus wil je per 1 juli uit dienst, dan zeg je je contract uiterlijk voor 1 juni op. In de maand juni moet je dan nog gewoon werken.

Je werkgever kan je dienstverband niet zomaar opzeggen. Wil hij je ontslaan, dan moet hij daar toestemming voor vragen van het UWV of de kantonrechter en jouw ontslag onderbouwen. Daarnaast is ontslag met wederzijds goedvinden mogelijk, en geldt ontslag op staande voet als laatste optie. Bij alle ontslagvormen behalve de laatstgenoemde heeft je werkgever te maken met een wettelijke opzegtermijn:

  • 1 maand bij een dienstverband van 5 jaar of korter;
  • 2 maanden bij een dienstverband van tussen de 5 en 10 jaar;
  • 3 maanden bij een dienstverband van tussen de 10 en 15 jaar;
  • 4 maanden bij een dienstverband van langer dan 15 jaar.

Geldt er een afwijkende opzegtermijn als jij je arbeidsovereenkomst zou opzeggen, bijvoorbeeld drie maanden in plaats van de wettelijke één? Dan geldt voor je werkgever het dubbele: niet drie maanden, maar zes.

Concurrentie- of relatiebeding

Maak je zelf een einde aan je dienstverband? Let dan goed op of er een concurrentie- of relatiebeding in je contract staat.

Hulp bij het einde van je dienstverband

Overweeg jij om je dienstverband te beëindigen, of probeert je werkgever dat te doen? Neem dan contact op met De Unie. Onze juridisch specialisten kunnen je vaststellingsovereenkomst checken, wijzen je op je rechten en plichten, en helpen je zo nodig met de aanvraag van je WW-uitkering. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

werkloosheidsuitkering

Zo hoog wordt je WW-uitkering

Als je je werk verliest, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk weer een nieuwe baan vinden. Helaas gaat dat soms…

Ontslag op je eigen voorwaarden

Bij ontslag denken de meeste mensen direct aan ontslag nemen of ontslagen worden. Maar er is ook een middenweg: ontslag…

Word gratis lid