De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Concurrentiebeding: wat betekent dat voor jou?

18 maart 2021
Contract tekenen

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe uitdaging aan te gaan? Dan kan een concurrentie- of relatiebeding roet in het eten gooien. Werkgevers nemen dit soms op in een arbeidsovereenkomst, als ze niet willen dat medewerkers na een dienstverband hun kennis, ervaring of relaties meenemen naar de concurrent. Wat houdt zo’n regel precies in, en wat zijn de mogelijke gevolgen voor jou?

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Wat is een concurrentie- of relatiebeding?

Je werkgever neemt een concurrentie- of relatiebeding op in je arbeidsovereenkomst om te voorkomen dat jij de concurrent sterker maakt na je dienstverband. Bijvoorbeeld met de kennis, ervaring en relaties die je bij je huidige werkgever hebt opgedaan. Beide bedingen treden dus pas in werking als je uit dienst gaat. In de bepaling staat vaak iets over de tijdsduur, werkzaamheden en plaats(en) waar het voor geldt.

Wanneer is zo’n beding rechtsgeldig?

Een concurrentie- of relatiebeding is rechtsgeldig als het schriftelijk is overeengekomen en wanneer jij meerderjarig was op het moment van ondertekenen. Het moet wel gaan om een contract voor onbepaalde tijd. In tijdelijke dienstverbanden mag het niet, tenzij werkgever goed heeft onderbouwd en gemotiveerd dat er zwaarwegende belangen zijn om het op te nemen. Doorgaans is het beding in je arbeidsovereenkomst opgenomen. Maar het kan zijn dat in je arbeidsovereenkomst wordt verwezen naar een bedrijfsreglement of handboek. Wij kunnen voor jou toetsen of je werkgever jou kan houden aan je concurrentie- of relatiebeding.

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd/bepaalde tijd

Bij een dienstverband voor onbepaalde tijd heeft een werkgever geen motivatieplicht. Dit betekent dat een werkgever in een concurrentie- of relatiebeding in dit geval niet hoeft aan te geven waarom het beding nodig is. Dat is anders bij een dienstverband voor bepaalde tijd: dan is er wel een motivatieplicht.

In een motivatie kan je werkgever aangeven dat een concurrentie- of relatiebeding nodig is omdat er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen in het geding zijn. Bijvoorbeeld als jij specifieke kennis of bedrijfsinformatie hebt, waardoor je werkgever wordt benadeeld als jij naar de concurrent of een relatie overstapt. Er gelden wel hoge eisen voor zo’n motivering. Als de motivering helemaal ontbreekt bij een dienstverband voor bepaalde tijd, dan is het concurrentie- of relatiebeding nietig.

Boetebepaling

Aan een concurrentie- en relatiebeding is vaak een boetebepaling gekoppeld. Wanneer je het beding overtreedt, dan kan de werkgever een boete opeisen. Dit zijn vaak hoge boetes. Deze boetes kunnen soms wel worden gematigd door de rechter.

Advies

Sta je op het punt om een nieuwe arbeidsovereenkomst te tekenen? Dan is het handig om de arbeidsovereenkomst door ons te laten toetsen voordat je het tekent, zodat je op voorhand weet waar je aan toe bent. Ook kunnen we checken of het beding niet te streng is, waarmee het jouw toekomstige kansen op de arbeidsmarkt beperkt. Of jij als werknemer aan een concurrentie- of relatiebeding gehouden bent, hangt voor een deel af van de omstandigheden. Speelt dit? Neem dan contact met ons op.

Meer weten

Heb je vragen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

 

 

Gerelateerde berichten

Belastingaangifte 2024

Belangrijkste belastingwijzigingen 2024

Zoals ieder jaar, veranderen er in 2024 enkele belangrijke regels, bedragen en andere onderdelen van ons belastingsysteem, van het basistarief…

Word gratis lid