De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Rabobank: Veel gestelde vragen cao-onderhandelingen

09 november 2023

Het eerste gesprek over de volgende Rabobank cao is achter de rug. Het korte verslag dat De Unie heeft geschreven, heeft veel vragen opgeleverd. Het verslag kun je hier lezen.

Werk jij bij Rabobank? Word nu gratis compleet lid!

 

De vragen komen binnen via onze Viva engage-pagina (7) Viva Engage – CAO Onderhandelingen 2024 en 2025 (yammer.com) en via e-mailboxen van de belangenbehartigers. We werken aan een efficiënte werkwijze om alle vragen te beantwoorden.

Viva engage

Ben jij al bekend met onze Viva engage-pagina? De Unie communiceert bij deze cao-onderhandelingen op verschillende manieren. Ook via Viva engage (voorheen Yammer). Deze pagina wordt beheerd door kaderleden van De Unie en het is alleen toegankelijk voor Rabobankmedewerkers. We plaatsen op deze pagina belangrijke informatie en je kunt reageren op de geplaatste berichten. De beantwoording van de vele vragen verloopt via een QenA die op Viva engage wordt geplaatst en regelmatig zal worden aangepast.

Leden die werkzaam zijn bij Obvion kunnen helaas niet deelnemen aan de Rabobank Viva engage pagina. Als er enthousiaste aanmeldingen komen vanuit leden bij Obvion om deel te nemen aan de communicatie werkgroep van De Unie, dan kunnen we ook voor deze groep medewerkers een Viva engage-pagina opzetten.

Whatsapp groepen

De whatsapp-groepen van De Unie voor Rabobank zijn een groot succes! Inmiddels is er, vanwege explosieve groei, al een 2e groep geopend. Ook via deze kanalen houden we je op de hoogte van de de cao onderhandelingen en al het nadere nieuws van De Unie bij Rabobank én Obvion. Je kunt je nog steeds aanmelden, dan blijf je ook via whatsapp op de hoogte!

Vragen in de mailbox van De Unie

De meest gestelde vragen

 1. Wat is het voorstel van de Rabobank in deze fase van de onderhandelingen? Wij informeren de leden over het standpunt dat De Unie inneemt in de onderhandelingen en over onze visie op het verloop van het overleg. Het is niet gebruikelijk om als vakorganisatie het standpunt van de Rabobank uit te leggen. Dit is de verantwoordelijkheid van Rabobank. Als wij nu de mening van Rabobank verwoorden, dan kan dit negatief uitwerken op het overleg van 13 november 2023.
 2. Zijn de berekeningen van De Unie voor de loonvraag wel correct?
  Je kunt de berekeningen iets exacter formuleren. Dan zou de loonvraag iets hoger uitkomen. Waar het om gaat, is dat we met 12,5% een realistisch voorstel hebben gedaan en beslist niet overvraagd hebben.
 3. Houd De Unie ook rekening met het salarisniveau bij andere banken?
  Ja, daar kijken we wel naar. Dit is een goed punt om erop te wijzen dat de structurele salarisverhoging bij ING lang niet zo hoog is als in de krant heeft gestaan. Voor een zeer grote groep medewerkers geldt in 2023 een structurele salarisverhoging van 4%. Maar we krijgen veel signalen van Rabobankmedewerkers die hun functie hebben vergeleken met vacatures bij onder andere ABN Amro en ING. De salarissen bij deze andere banken lijkt structureel hoger te liggen.
 4. Wat kan ik doen om een goed onderhandelingsresultaat te helpen bewerkstelligen? Deel de voorstellenbrief met je collega’s, spreek met hen over de cao. Wijs hen op het belang om lid te zijn van De Unie. Lid worden kan hier. We moeten het samen doen.
 5. Ik wil actievoeren, wanneer kan ik een oproep van De Unie verwachten?
  De Unie ontvangt een ongekend hoog aantal oproepen van leden om actie te gaan voeren. Wij zijn nu in overleg met Rabobank. Dit overleg willen we een serieuze kans geven, want het is voor iedereen beter om in goed overleg een cao te sluiten. Daarom is het nu te vroeg om acties te gaan voeren. Wij zien aan het grote aantal reacties en oproepen van leden dat er wat broeit binnen Rabobank, medewerkers willen de waardering van Rabobank voor hun inzet terugzien in hun salaris. Daar houden we bij de cao-onderhandelingen rekening mee.

 

Volgende overleg

Het volgende overleg is op maandag 13 november 2023.

Contact

Heb je vragen over dit bericht? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Inge de Vries. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

Gerelateerde berichten

Rabobank cao onderhandelingsresultaat

De cao-onderhandelingen tussen Rabobank, De Unie en de andere vakorganisaties hebben dinsdag 14 november 2023 tot een onderhandelingsresultaat voor een…

Word gratis lid