De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ABN AMRO – Wat we 4 maart gaan bespreken

28 februari 2024

Op maandag 4 maart 2024 staat een belangrijke onderhandelingsronde op de agenda. Tijdens de laatste sessie ontvingen we een teleurstellend loonvoorstel van jouw werkgever. We hebben duidelijk gemaakt dat het cruciaal is dat men met een verbeterd voorstel naar deze volgende onderhandeling komt. We zijn bewust begonnen met het onderwerp loon, om te voorkomen dat we alle onderhandeldagen besteden aan andere zaken en uiteindelijk vastlopen op dit essentiële punt. Onze leden hebben herhaaldelijk benadrukt dat het onderwerp loon prioriteit nummer één is. Daarom gaan we ons inzetten voor helderheid over de werkelijke loonruimte. Het is van groot belang dat we samen sterk staan en goed geïnformeerd zijn. Lees hieronder verder om te weten hoe we hiervoor kunnen zorgen.

Word gratis lid!

 

Onze loonvraag is niet uit de lucht gegrepen

Zoals we al hebben laten weten, is onze loonvraag 10%. Deze loonvraag is niet uit de lucht gegrepen. We hebben een berekening gemaakt van de inflatie over de afgelopen jaren en deze afgezet tegen de loonsverhogingen van ABN AMRO. Met een loonsverhoging van 10% zorgen we voor een kleine koopkrachtverbetering, wat ons betreft een redelijk voorstel. Dit zouden wij niet vragen, als we dachten dat dit onverantwoord zou zijn in verband met de financiële situatie van de bank. Daar hoeven we niet bang voor te zijn. De CEO, Robert Swaak, heeft laten weten dat de overheid niet voor niks het staatsbelang af heeft gebouwd tot onder de 50%. Hij noemt ABN AMRO een stabiele en solide bank. De resultaten die gedeeld zijn op 14 februari logen er ook niet om. De hoogste winst in jaren is geboekt. Er wordt extra uitgekeerd aan de aandeelhouders, omdat de bank er volgens Robert Swaak sterk genoeg voor staat. Dat is ontzettend mooi nieuws! Nu de medewerkers nog!

Wat betekent het bod van 5% nou precies?

Zoals we in onze vorige nieuwsbrief al toe hebben gelicht, is het bod van 5% niet echt een bod van 5%. Daar zit namelijk een eindejaarsuitkering in verdisconteerd. Ook wil de bank de verhoging volledig koppelen aan de individuele performance. Als het in de media of andere communicatie gaat over de percentages cao-verhogingen, zijn daar de individuele loonsverhogingen of eindejaarsuitkeringen nooit onderdeel van. Dat zijn afspraken die los van dat genoemde percentage worden gemaakt.

Hoe zien de financiële afspraken van vergelijkbare bedrijven eruit het afgelopen jaar?

 Bedrijf  Looptijd     Collectieve Stucturele loonsverhoging
 Rabobank  1 jaar  9,75%
 ASR  18 mnd  7%
 Achmea  21 mnd  Tussen de 10% en 11%
 ING  2 jaar  Tussen de 4% en 14%

Deze verhogingen betreffen alleen de collectieve structurele loonsverhogingen. Die staan los van de performance beloningen en dertiende maand die deze bedrijven al hebben. Ook staan deze verhogingen los van de éénmalige vergoedingen die zijn afgesproken. Daarnaast zijn er nog andere afspraken gemaakt in deze cao’s met een flinke financiële lading. Denk hierbij aan verhoging van de minima en maxima van de salarisschalen om mensen in het einde van hun schaal perspectief te geven, verbeteringen van de performance beloning, verhoging van vrije keuze budgetten, ophoging van verlofdagen, verhoging van de reiskostenvergoeding. En zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Hoe gaan we bij ABN Amro goede afspraken maken?

Deze afspraken zijn niet vanzelf tot stand gekomen. Het zijn stuk voor stuk bedrijven waar de achterban al groot was en waar die enorm gegroeid is. Waarbij de medewerkers veel van zich hebben laten horen door middel van een hoge respons in enquêtes met duidelijke standpunten, met reacties op de inhoud van de onderhandelingen, door het tekenen van petities, het vullen van commentaar in witboeken en soms zelfs het bijwonen van acties.

We worden er veel op gewezen wat voor goede afspraken er worden gemaakt bij andere bedrijven en er wordt van ons ook veel verwacht aan deze tafel. Maar dat doen wij niet alleen, dat doen we met elkaar. Wij doen ons best om jullie van zoveel mogelijk informatie te voorzien en tijdens de onderhandelingen jullie verhaal goed over te brengen. Wij hebben van jullie zoveel mogelijk informatie en input nodig!

Hoe nu verder?

Wij gaan op maandag 4 maart aanstaande weer in gesprek. Wij hopen en verwachten een beter loonbod, dat een basis legt voor het goede gesprek. We houden je op de hoogte tijdens het proces en vragen je zoveel mogelijk te reageren wanneer wij een uitvraag doen op de verschillende onderwerpen. Houd je collega’s aangesloten!

Invloed

Stuur dit bericht vooral door naar je collega’s. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk medewerkers van ABN AMRO op de hoogte zijn van de cao-onderhandelingen. Dat is ook in jouw belang. Samen met alle collega’s moeten we bank enthousiasmeren om jullie inzet te waarderen. Ben je nog geen lid of ben je light-lid? Dan kom je mogelijk in aanmerking om gratis Compleet-lid van De Unie te worden. Doe dat snel, dan stem je straks ook mee!

Word gratis lid!

 

Whatsapp

Altijd als eerste op de hoogte! Meld je direct aan voor onze whatsapp-groep “De Unie voor ABN AMRO”, dan houden wij je ook via deze weg direct op de hoogte van het laatste nieuws. Aanmelden is heel makkelijk.

Contact

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht, dan kun je contact opnemen met één van onze belangenbehartigers via Harma.Pethke@unie.nl of mandy.raaijmakers@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid