De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ABN AMRO: Witboek aangeboden

25 april 2024

In totaal hebben er 4.178 collega’s een persoonlijk bericht achtergelaten in het Witboek. Wij vinden dit een hele goede opkomst. Het zijn reacties in allerlei vormen, maar waar een duidelijke lijn uit te volgen valt. We hebben de inhoud van de reacties samengevat in een begeleidende brief bij het Witboek. Deze begeleidende brief kun je hier lezen.  We zullen de persoonlijke reacties zelf niet publiceren. Die zijn bedoeld om intern een beeld te kunnen schetsen van wat er leeft op de werkvloer.

Op woensdagochtend 24 april hebben alle bonden gezamenlijk het Witboek aangeboden aan ABN AMRO. Suzanne van Niekerk, de CHRO, heeft het boek in ontvangst genomen namens de ExBo. Ze gaf daarbij aan dat de ExBo het zorgvuldig zou doornemen. Zowel de bonden als de bank hebben uitgesproken dat we graag tijdig en gezamenlijk tot een goed cao-resultaat komen. Een verdere inhoudelijke reactie was woensdag nog niet mogelijk.

Word gratis lid!

 

De hoofdlijnen van de persoonlijke reacties

Structurele loonsverhoging
De structurele loonsverhoging is te laag. Medewerkers geven aan dat zij een afname zien van hun koopkracht door stijgende kosten van levensonderhoud. Ze benadrukken dat structurele verhogingen essentieel zijn om de inkomenszekerheid van werknemers te garanderen. Het loonbod van 4,5 % wordt daarom als onvoldoende beoordeeld.

Verband tussen bedrijfssuccessen en werknemersbeloningen
Er is een duidelijke perceptie dat de loonstijgingen niet evenredig zijn met de financiële successen van het bedrijf. Medewerkers voelen zich ondergewaardeerd, ondanks hun harde werk dat bijdraagt, stek aan de forse winsten. Dit sentiment wordt versterkt door de observatie dat loonsverhogingen beperkt blijven terwijl de winsten, die mede door inspanning van het personeel worden gerealiseerd, voornamelijk lijken te resulteren in voordelen voor de aandeelhouders.

Marktconformiteit van het loonbod
Er wordt aangegeven dat de salarissen niet concurrerend zijn in vergelijking met andere banken. Dit kan de positie van ABN AMRO als aantrekkelijke werkgever ondermijnen en leiden tot een verhoogd personeelsverloop. In meerdere reacties wordt aangegeven dat men om zich heen kijkt voor een andere baan. Er wordt ook vaak genoemd dat we ooit de beste cao hadden, maar dat dit allang niet meer zo is.

Algemene waardering van het personeel
Er heerst een sterk gevoel dat het loonbod niet de waardering weerspiegelt die medewerkers verwachten. Keer op keer wordt benoemd dat medewerkers belangrijk zijn voor het succes van ABN AMRO, echter wordt er niet naar gehandeld. De vakbonden komen graag tot een akkoord met ABN AMRO en dus met een loonbod waar de medewerkers zich in kunnen vinden en zich gewaardeerd voelen. 

Onze boodschap aan ABN AMRO

We hebben de bank op het hart gedrukt om de reacties goed te bestuderen en serieus te nemen. De verhalen zijn persoonlijk, ze raken en ze geven een duidelijk signaal mee. Een signaal dat wat ons betreft duidelijk maakt dat de bank op dit moment aan zet is in de onderhandelingen. We willen graag tot een gezamenlijk resultaat komen, maar het Witboek laat duidelijk zien dat we daar op dit moment nog niet zijn. Er is een stap vanuit de bank nodig. Dat hebben we ze meegegeven. 

Vervolg

We hadden geen overlegdata meer staan en het was een enorm gepuzzel om gezamenlijk tot een nieuwe datum te komen in verband met de meivakantie. Er is flink geschoven in agenda’s omdat alle partijen aan tafel het belang zien van deze onderhandelingen. Op woensdag 15 mei praten we verder met elkaar.

Invloed   

Stuur dit bericht vooral door naar je collega’s. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk medewerkers van ABN AMRO op de hoogte zijn van de stand van zaken van de cao-onderhandelingen. Dat is ook in jouw belang. Samen met alle collega’s moeten we de bank enthousiasmeren om jullie inzet te waarderen. Ben je nog geen lid of ben je light-lid? Meld je dan hier aan voor een gratis lidmaatschap.

Whatsapp    

Altijd als eerste op de hoogte! Meld je direct aan voor ons whatsapp-kanaal “De Unie voor ABN AMRO”, dan houden wij je ook via deze weg direct op de hoogte van het laatste nieuws. Aanmelden is heel makkelijk.

Contact          

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht, dan kun je contact opnemen met één van onze belangenbehartigers via email Harma.Pethke@unie.nl of Mandy.Raaijmakers@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid