De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Verzekeringsbedrijven: De 3e ronde cao-onderhandelingen

03 november 2023

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen van woensdag
1 november 2023.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

3e ronde cao-onderhandelingen

Hoe is de 3e dag onderhandelen bij het Verbond van Verzekeraars in Den Haag verlopen? Onder leiding van de externe voorzitter zijn we om 9 uur gestart met het overleg. Het gezelschap bestaat uit zo’n 15 vertegenwoordigers van vakbonden, werkgevers, secretariaat en de voorzitter. Er is vooraf door het secretariaat en de voorzitter een concept-agenda opgesteld die de dagindeling bepaalt. Standaard begint deze met de opening, mededelingen en notulen van de vorige onderhandelingen. Goed om er zo weer in te komen en zicht te hebben waar we de vorige keer zijn gebleven.

Bij het eerste inhoudelijke punt moesten we ook gelijk scherp zijn want het ging om pensioen. Met behulp van twee pensioendeskundigen hebben we enkele voorbeeldberekeningen doorgenomen. Wat doet een pensioenpremie van x en van y-procent met de uitkomsten? Wat zijn de uitkomsten als een medewerker de gehele diensttijd opbouwt en wat als dit maar de helft is? Zo zijn we door de pensioenopbouw, het partner- en het wezenpensioen gegaan. Het gaf inzicht maar ook stof tot nadenken voor cao-partijen. Een goed moment voor de lunch om het even te laten bezinken.

Na de lunch zijn we door de voorstellenmatrix heen gegaan. In de matrix staan alle punten die partijen hebben ingebracht via hun voorstellenbrieven. Eerst de check of dat er alles in staat en daarna de vraag aan partijen of alle punten duidelijk genoeg waren voor elkaar. Werkgevers komen in de volgende ronde met een uitgewerkt voorstel om het onderscheid tussen overwerk en meerwerk aan te passen. Ook leggen ze de volgende ronde een concrete tekst op tafel over hun voorgestelde aanpassing voor de vitalitaliteitsregeling. We wachten de tekstvoorstellen dan even af.

Vervolgens hebben we wat meer juridische cao-zaken besproken zoals de lijst met aandachtspunten en aanpassingen cao onder andere vanuit de fiscus. We hebben de check gedaan of de cao nog voldoet aan de richtlijnen ESG, CSRD en Transparante arbeidsvoorwaarden. Daarop hoeven we de huidige cao niet aan te passen. Een punt van nader onderzoek is nog wel de gelijke behandeling van parttimers en fulltimers. Het secretariaat pakt dit op en zet het later weer op de agenda.

Daarna hebben we nog kort gesproken over diversiteit en inclusie. Er is een werkgroep vanuit de sociale agenda mee bezig en cao-partijen wachten even af wat daar voor het eind van het jaar over wordt opgeleverd. Dit zou dan gelijk meegenomen kunnen worden in onze nieuwe cao-tekst. Tot slot is een vast onderdeel van de dagagenda dat we afstemmen met elkaar of en wat partijen gaan doen in de (externe) communicatie. We hebben een gezamenlijke tekst vastgesteld voor publicatie en daarnaast staat het partijen vrij om hun achterban informeren via de eigen kanalen.

We hebben de 1e november niet echt onderhandeld en waren een uur of twee klaar met de agenda. De komende bijeenkomst is op woensdag 15 november aanstaande en dan zal er wel onderhandeld worden. De bijeenkomsten daarna zijn vrijdag 24 november, woensdag 13 december en tot slot dinsdag 19 december 2023. Niet héél veel tijd nog naar mijn mening maar we gaan het zien.

Wat vind jij?

Met de vorige nieuwsbrief hebben we de inzet en argumenten van werkgevers met de leden gedeeld en gevraagd wat zij ervan vinden? In grote lijnen is er op zijn zachtst gezegd verbazing over het loonbod van werkgevers. De argumenten over de kostenstijging worden weinig herkend aangezien de meeste verzekeraars niet of maar ten dele een levensproduct in hun assortiment hebben. Er zijn maar weinig werkgevers die iets gedaan hebben in de afgelopen twee jaar om de effecten van de hoge inflatie voor werknemers op te vangen en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als het gaat om de uitkomst van de onderhandelingen op loon. Wij nemen deze reacties uiteraard mee naar de komende onderhandelingen.

Contact

Per mail kun je de belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via emanuel.geurts@unie.nl en telefonisch via 06-5252 2074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies? Neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Verzekeringsbedrijven: Een update

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen verzekeringsbedrijven.   4e ronde cao-onderhandelingen De vorige onderhandeldagen stonden in het teken…

Verzekeringsbedrijven: update

In dit bericht informeren wij je over de onderhandelingen voor een nieuwe cao Verzekeringsbedrijven.   Cao-onderhandelingen Onze verwachting was dat…

Word gratis lid