De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Uitslag poll auto-van-de-zaak

05 februari 2024

De cao-onderhandelingen bij ABNAMRO zijn inmiddels in volle gang. Het normleasebedrag voor de auto-van-de-zaak-regeling is onderdeel van de cao. Daarom hebben we collega’s die gebruik maken van de regeling gevraagd een kleine poll in te vullen. We weten dat het aantal collega’s dat gebruik maakt van de regeling sterkt afneemt. Toch hebben honderden collega’s onze poll ingevuld.

Word gratis lid!

 

Wat valt op?

Bijna iedereen is het er over eens dat het huidige normleasebedrag niet meer volstaat. Elektrische auto’s zijn nu eenmaal duurder in leasewaarde dan vergelijkbare fossiele-brandstofauto’s. Dit betekent dat jullie netto meer zijn gaan betalen voor de auto. En dat steekt, want jullie hebben in bijna alle gevallen die auto gewoon nodig voor je werk bij de bank.

Vinden jullie de regeling belangrijk?

Jullie vinden de auto-van-de-zaak-regeling een hele belangrijke arbeidsvoorwaarde. De maandelijkse financiële impact op het huishoudboekje is namelijk ook groot. Op ruime afstand volgen het persoonlijk ontwikkelbudget en de thuiswerkregelingen. De jubileum-uitkering behoeft volgens jullie weinig aandacht.

Vinden wij de regeling belangrijk?

Er zijn trouwens ook collega’s die vinden dat wij de leaseregeling niet te belangrijk moeten maken. Het gaat tenslotte om een beperkte groep medewerkers. Dat klopt en onze inzet op dit onderwerp zal nooit ten koste van onze loonvraag gaan. Maar wij vinden het principieel onrechtvaardig als medewerkers grote extra kosten moeten maken om hun werk voor de bank uit te oefenen!

Wat willen jullie nog meer kwijt?

Er leeft duidelijk een gevoel van willekeur als het gaat om wie wel of niet in aanmerking lijkt te komen voor de regeling. De 15.000 km-grens lijkt interpretabel voor managers. De vakantie-auto als onderdeel van de regeling krijgt veel kritiek. Je betaalt, ook als je er geen gebruik van maakt. Collega’s die geen gebruik meer willen/mogen maken van de regeling, stappen massaal over op fossiel. Dat gaat jullie aan het hart. Laden bij kantoren schiet te kort, in snelheid en aanbod.

Hoe nu verder?

Wij nemen de bevindingen mee naar de onderhandelingen. Aangezien alleen de hoogte van het normleasebedrag onderdeel van de cao is, zullen wij ons daarop richten. Maar jullie aanwijzingen zijn natuurlijk onderdeel van dat gesprek!

Gerelateerde berichten

Loonbod ABN AMRO valt tegen

Op woensdag 14 februari werden de Q4 resultaten bekend gemaakt. De bank heeft een sterk jaarresultaat 2023 gerealiseerd. Op diezelfde…

Teleurstellend loonbod ABN AMRO!

ABN AMRO heeft vandaag bekend gemaakt de hoogste winst in jaren te hebben geboekt en de aandeelhouders daarvoor te gaan…

Word gratis lid