De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

NN Group: Leden De Unie ondersteunen de concept-voorstellenbrief

15 september 2023

Een grote meerderheid van de leden reageert positief op de concept-voorstellenbrief van De Unie. “Een goede start voor het cao-overleg, een gebalanceerd voorstel en er is goed naar de leden geluisterd”. Dit zijn enkele voorbeelden van de positieve reacties van leden.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Suggesties van leden

Maar er waren ook veel suggesties van leden voor aanvullende voorstellen.

De drie meest genoemde onderwerpen waren:

  • Kostenvergoedingen
  • Generatieregeling
  • Werkdruk

Daarnaast heb ik ook heel veel voorbeelden en opmerkingen gekregen waarmee ik de voorstellen van De Unie kan aanscherpen tijdens het cao-overleg. In de reactieformulieren komt veel terug dat de cao-onderhandelingen snel duidelijkheid moeten opleveren, zeker met betrekking tot de loonsverhoging.

Kostenvergoedingen

NN kent verschillende kostenvergoedingen die nominaal zijn vastgesteld. Niet alleen kilometervergoeding voor woon-werkverkeer en dienstreizen, maar bijvoorbeeld ook de thuiswerkplekvergoeding, de internetvergoeding en de onkostenvergoeding. Nu door de hoge inflatie alles duurder is geworden, volstaan deze vergoedingen niet meer.  Veel leden vragen aandacht voor het verhogen van de kostenvergoedingen en een indexatieafspraak.

Generatieregeling

NN wijst klanten op het belang van het generatiepact. Dit is een regeling waarin oudere medewerkers, als zij daarvoor kiezen, minder gaan werken tegen inleveren van een beperkt deel van het salaris. 80-90-100 is een veelgebruikte uitwerking van dit idee. 80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw. De logische conclusie van leden is dan: wat NN goed vindt voor haar klanten, zou de organisatie zeker ook de eigen medewerkers moeten aanbieden.

Werkdruk

De hoge werkdruk wordt veel genoemd als belangrijk aandachtspunt. Als oorzaak van hoge werkdruk wordt veelal genoemd: te weinig personeel en bureaucratie.

Hoe verder

Cao-partijen hebben afgesproken dat we op donderdag 21 september 2023 in de middag de voorstellenbrieven openbaar maken. Je kunt de voorstellenbrief van De Unie op die dag vanaf 13.30 uur op onze website vinden. Op 26 september is het eerste cao-overleg.

Gratis loopbaantraject

De Unie komt niet alleen voor jouw belangen op tijdens de cao-onderhandelingen. Wij helpen leden ook met professioneel advies in het kader van hun persoonlijke ontwikkeling en loopbaan. In goed overleg kan De Unie haar leden een gratis loopbaantraject aanbieden (beperkt aantal).

Contact

Heb je nog verdere vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met Inge de Vries (belangenbehartiger). Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

Gerelateerde berichten

NN Group

NN Group: standpunt DLPF

Het uitgangspunt van de Wtp is dat ook gesloten pensioenfondsen overgaan naar de nieuwe wetgeving. De Unie heeft overleg met…

Word gratis lid