De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ABN AMRO: bericht juni 2023

22 juni 2023

In de afgelopen periode is er veel overleg geweest. De hoogste tijd om je bij te praten over de volgende cao, nieuwe pensioenregeling en salarisgroei!

Word gratis lid!

 

Lid worden

Als je nog geen lid bent van De Unie, kun je dat nu gratis worden. Dat hebben we afgesproken met de bank, die dit betaalt. De bank vindt het heel belangrijk dat medewerkers zich professioneel laten ondersteunen voor hun arbeidsvoorwaarden en juridische bijstand indien nodig.

Salarisgroei 0-7%

In het cao-akkoord is afgesproken dat er een onderzoek komt naar de salarisgroei binnen je schaal als er nog een perspectief voor je is. De bedoeling is om te komen tot een andere systematiek. Ook is er een reviewgroep waarin kaderleden van de bonden zitten. We hopen iedereen binnenkort nader te informeren. Heb jij hier zelf ideeën over? Laat het ons weten!

Pensioen

Een ander belangrijk onderwerp is pensioen. De pensioenregeling is de één na kostbaarste arbeidsvoorwaarde na het salaris.

Ook de Eerste Kamer is akkoord met de nieuwe pensioenwet, de WTP. Hier hebben we veel overleg over. Bij het overleg worden veel partijen betrokken. Ook is er een onafhankelijke voorzitter die partijen begeleid in een voorlopige keuze. Pensioenexperts van De Unie nemen namens de leden deel aan deze gesprekken. De bedoeling is dat we vóór 1 juli een voorlopige keuze maken welk soort contract er bij ABN AMRO zal komen. Dit gaat dan nog niet om de precieze invulling. Maar er moeten dus enorme belangrijke beslissingen genomen worden die grote invloed gaan hebben op het pensioen van gepensioneerden, werkenden en zogenaamde slapers (oud-medewerkers die nog niet met pensioen zijn).

De leden van De Unie worden vanzelfsprekend direct betrokken bij deze besluitvorming. De pensioenregeling is tenslotte onderdeel van jouw cao.  De leden ontvangen binnenkort veel meer informatie over de pensioenregeling en alle veranderingen. Vragen kun je natuurlijk nu ook al stellen.

Cao

Beginnen de cao-onderhandelingen nu al? Nee, maar wij beginnen wel al. Het lijkt nog ver weg, de nieuwe cao. Toch willen we na de zomer met de voorbereidingen starten. Er is tenslotte weer heel veel om over te onderhandelen. De leden vragen we direct na de zomer waar de voorstellen van De Unie aan moeten voldoen. De zeer moeizaam verlopen cao-onderhandelingen bij ING zitten bij ons nog vers in het geheugen! Daarom vinden wij het heel belangrijk om jullie nu al te vragen om te gaan nadenken over de volgende cao-onderhandelingen. Wat is straks een goede loonvraag? Hoe moet die afhangen van de inflatie? Kijken we dan terug, of juist vooruit als het gaat om koopkrachtverlies? Hoe gaat het met alle vormen van verlof? Voldoen die? Krijg je verlof als jij dat wenst? En zo zijn er nog heel veel meer onderwerpen waarvan wij van jou willen weten hoe jij daar tegen aan kijkt. Laat je ons dat weten?

Kaderledengroep

Ook de kaderledengroep start dan met de voorbereidingen voor een nieuwe cao. Binnenkort komen we bij de leden terug over onze kaderledengroep. We zijn namelijk op zoek naar uitbreiding! Juist ook om de cao-onderhandelingen die er aan komen.

Contact

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht, mail gerust naar Harma.pethke@unie.nl

Gerelateerde berichten

Word gratis lid