De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Dit is het eerste loonbod van de werkgevers!

07 september 2022

De huidige cao Zorgverzekeraars loopt tot 1 oktober 2022. Sociale partners zijn in onderhandeling voor een nieuwe cao Zorgverzekeraars. Werkgevers hebben hun eerste loonbod van 2,7% neergelegd. Wat vind jij van 2,7% loonsverhoging? De Unie heeft direct om een nieuw loonbod gevraagd.

Wil jij updates over de cao Zorgverzekeraars in jouw mailbox? Schrijf je gratis in!

Cao-onderhandelingen

De vierde ronde stond in het teken van het loonbod van werkgevers. Werkgevers hadden namelijk tot dat moment nog geen loonbod gedaan. Dat maakte dat de verwachtingen aan onze zijde hoog gespannen waren. Werkgevers begrijpen dat de inflatie hoog is maar vinden het niet hun taak om de inflatie te corrigeren. Ze bieden jou 2,7% structurele loonsverhoging aan voor een cao voor één jaar. Werkgevers hebben een voorkeur voor een tweejarige cao en geven daarbij aan dat het loonpercentage in het tweede jaar wel lager wordt dan 2,7%. Zij baseren zich op economische modellen waarin de verwachting is dat de inflatie zal dalen.

Vakorganisaties hebben de werkgevers daarna duidelijk gemaakt dat het bod van werkgevers ver van de inzet van vakorganisaties ligt en de alsmaar oplopende inflatie. Wij hebben werkgevers daarom opgeroepen om hun bod te heroverwegen. Indien dit niet tot een substantieel hoger bod leidt, heeft het wat ons betreft ook geen zin om de gesprekken verder te vervolgen. Werkgevers gaven toen aan dat onze boodschap is overgekomen. Zij gaan nadenken over een nieuw bod. Aangezien er nog maar één onderhandelingsronde in de agenda staat, is er een extra overleg ingepland op maandag 12 september aanstaande. We gaan zien of dit voldoende zal zijn, want al onze inhoudelijke voorstellen liggen óók nog op de onderhandelingstafel.

Pensioen

De nieuwe pensioenwet is momenteel in behandeling bij de 2e Kamer. Op de gezamenlijke website van de overheid, werkgevers en vakorganisaties www.werkenaanonspensioen.nl lees je de vorderingen daarop alsook algemene informatie over pensioen. Meer informatie over pensioen en onze ondersteuning daarbij lees je ook op de site van De Unie.

Wij zijn met de werkgevers en het pensioenfonds SBZ in gesprek over onder andere de keuze voor het pensioencontract, de datum van invoering en de overgangsproblematiek. De dekkingsgraad van het pensioenfonds speelt een belangrijke rol bij de inrichting van het pensioencontract en de compensatie. Uitleg over wat de dekkingsgraad is, vind je op de site van pensioenfonds SBZ. Zoals het er nu voorstaat, gaan we niet over naar een nieuw pensioencontract vóór 1 januari 2025. Ook willen we dat eerst de nieuwe wet wordt aangenomen om duidelijk te weten waar we aan toe zijn.

Wil jij updates over de cao Zorgverzekeraars in jouw mailbox? Schrijf je gratis in!

Contact

Als je vragen hebt over deze nieuwsbrief en/of je me wilt spreken, dan ben ik te bereiken via 06-5252 2074 of emanuel.geurts@unie.nl. Heb je een individuele casus of behoefte aan (juridisch) advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid