De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zorgverzekeraars: Een update over de cao en het pensioen

17 april 2024

In dit bericht informeren we je over de komende cao-onderhandelingen en het pensioen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Start cao-proces

Op dinsdag 16 april 2024 zijn we – onder leiding van een externe voorzitter – begonnen met een verkenning van het cao-traject. We hebben de thema’s benoemd die bij de cao-onderhandelingen op tafel gaan komen. Vanuit de achterban van De Unie is er veel feedback gekomen op de uitvraag naar de onderwerpen die volgens de leden op tafel moeten komen. Deze zaken zijn te categoriseren rond de thema’s arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen, inzetbaarheid, balans werk/privé & werkdruk, duurzaamheid en vakorganisaties. Vanuit de werkgevers is onder andere doorwerken na AOW-datum op tafel gekomen maar ook werkdruk en de afhechting van pensioen in de cao.

Inzet

Nu we de verkenning van de thema’s hebben gedaan, is het tijd voor de bepaling van de concrete inzet voor de nieuwe cao. Wat is de inzet voor de nieuwe cao? De leden hebben een nieuwsbrief ontvangen om hierop te reageren. De inzetbrieven van de cao-partijen komen op dinsdag 14 mei 2024 aan de orde als partijen elkaar voor de eerste onderhandelingsronde spreken. Daarna hebben we in juni en september een aantal data staan. In de maanden juli en augustus ligt het onderhandelingsproces stil vanwege de zomervakantie.

Pensioen

Een korte update over pensioen. De laatste berekeningen van de rekenmeesters van Ortec zijn gedaan en akkoord. Het commentaar op het concept-transitiedocument waar alles in staat, is binnen en verwerkt. We voegen alleen nog een klein stukje tekst toe aan het begeleidend schrijven over hoe het proces na de stemming gaat verlopen. We hebben afgesproken dat de vakorganisaties op 30 april gaan communiceren met hun leden. De stemtermijn loopt dan tot en met woensdag 15 mei 2024. De werkgevers gaan ook communiceren maar doen dit via hun eigen bedrijfskanalen. Binnenkort krijgen de leden een nieuwsbrief met daarin alle informatie en het stemformulier.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact wil hebben, dan kan je de belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via 06-5252 2074 of via  emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We luisteren en adviseren je graag!

Gerelateerde berichten

Word gratis lid