De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Verzekeringsbedrijven: Een update

29 november 2023

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen verzekeringsbedrijven.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

4e ronde cao-onderhandelingen

De vorige onderhandeldagen stonden in het teken van extra informatie inwinnen over onderwerpen die in de voorstellenbrieven stonden. Op vrijdag 24 november 2023 hebben vakorganisaties en werkgevers eindelijk voor het eerst echt onderhandeld over de nieuwe cao Verzekeringsbedrijven.

Voorstellen

Werkgevers hebben een kleine beweging gemaakt in hun loonbod. Ze stellen nu 5% voor in combinatie met een cao voor 12 maanden. Dit is een stapje van 1% ten opzichte van hun oorspronkelijke inzet. Vakorganisaties hebben een gezamenlijke inzet geformuleerd met een verhoging van 12% voor een cao van 15 maanden. Dat is best wel een verschil!

Naast het loon zijn we in gesprek geweest over onderwerpen zoals duurzame inzetbaarheid, verlof en diversiteit. Ook hierin moeten er nog gezamenlijk stappen gezet worden om tot een nieuwe cao te komen. Op een aantal andere zaken zijn wel flinke vorderingen gemaakt. We hebben wel afspraken gemaakt over het vereenvoudigen van meer- en overwerk, verduidelijken van de vitaliteitsregeling en het voortzetten van de huidige RVU-regeling zolang deze fiscaal wordt gefaciliteerd.

Pensioen

Werkgevers willen een vrij keuze qua pensioenregeling. Ze streven naar 70% middelloon in 40 opbouwjaren met een vlakke premie van 18% van de pensioengrondslag en een maximale eigen bijdrage van de medewerkers van 3,5% (totaal 21,5%). Voor het partnerpensioen stellen ze 30% van het salaris voor en 10% voor wezenpensioen.

Voor de vakorganisaties is een vrije keuze in de regeling afhankelijk van alle pensioenelementen. Wij hebben een ambitie geformuleerd op 75% in 40 opbouwjaren met een vlakke premie van 25% inclusief maximale eigen bijdragen van 3,5%. Voor partnerpensioen streven we naar 35% en voor wezenpensioen naar minimaal 14%. We vinden het daarnaast erg belangrijk dat – als er geen medezeggenschap bij een bedrijf is – individuele medewerkers advies krijgen over de nieuwe regeling op kosten van de werkgever. De rekenrente waar we alles mee berekenen, is ook erg bepalend voor de uitkomsten. Op het onderwerp pensioen hebben we dus nog wel wat stappen te zetten om tot goede afspraken te komen.

Wat vind jij?

De inzet is geconcretiseerd op een aantal terreinen maar de verschillen zijn nog groot. Wij zijn benieuwd wat jij ervan vindt? De feedback helpt ons namelijk om tot goede afspraken te komen. Woensdag 13 december 2023 gaan we verder met elkaar in gesprek. Ondanks dat de gesprekken in goede onderlinge sfeer worden gevoerd, is er best nog een weg te gaan om tot een nieuwe cao te komen.

Contact

Per mail kun je de belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via emanuel.geurts@unie.nl en telefonisch via 06-5252 2074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies? Neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Verzekeringsbedrijven: Cao

Met dit bericht informeren wij over de uitslag van de gehouden stemmingen over het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao voor…

Word gratis lid