De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Tuinzaadbedrijven: onderhandelingen ronde VI

22 juni 2021

Op vrijdag 18 juni zijn de onderhandelingen weer hervat: Ronde VI. Ronde V vond plaats op 1 maart. De sfeer was constructief maar de te overbruggen kloof is nog groot. Het verschil van visie is dermate groot, dat het een hele kluif zal zijn om tot nieuwe afspraken te komen. De twee hete hangijzers zijn: De structurele loonsverhoging en het invullen van de afspraken die voortvloeien uit Het Pensioenakkoord.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.
Wat bieden de werkgevers nu:

  1. Een looptijd van 18 maanden: van 1 januari 2021 tot 1 juli 2022.
  2. Een structurele loonsverhoging van 75% per 1 juli 2021.
  3. Een eenmalige uitbetaling van € 500,- (bruto) compensatie gemiste loonsverhoging tot 1 augustus 2021.
  4. Jaarlijks individueel budget voor Duurzame Inzetbaarheid van 0,5% van het loon. In dit voorstel krijgt de werknemer het recht om het budget onder andere te gebruiken voor extra verlofdagen die een vervaltermijn hebben van 5 jaar. Daarnaast kan een medewerker kiezen om 10 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd, dit budget onder andere om te zetten voor extra verlof om bijvoorbeeld minder te werken. Met dit Individueel Budget zijn er ook andere bestedingsdoelen zoals scholing of sport et cetera. Vervolgens willen de werkgevers op OR niveau afwijkende afspraken kunnen maken. In het huidige voorstel kan een werkgever met zijn OR ook een afspraak maken om het individuele DI-budget niet toe te kennen, maar toe te voegen aan het centrale DI-budget van 1,25% van de loonsom.

Hiermee maken werkgevers wel een beweging. Naar ons idee moet deze sector – die een top jaar achter de rug heeft – echter een beter bod kunnen doen. Verschillende bedrijven zijn reeds overgegaan tot het verhogen van de lonen per 1 januari jongstleden.

Als je je realiseert dat het huidige loonbod goed moet zijn voor 18 maanden, dan zou het voor 12 maanden neerkomen op een loonstijging van circa van 1,83%. (Zou je de 0,5% DI-budget er bij op tellen dan blijf je nog steken op 2,17% op jaarbasis). Gelet op de voorspoed in de branche en gelet op de inflatie van dit moment dan is dat aan de magere kant. De inflatie in Nederland loopt bovendien op. In april was het nog 1,9% en dat is in mei verder opgelopen naar 2,1%. Kortom: het huidige loonbod is ondermaats. Geen verbetering van je koopkracht hooguit behoud daarvan.

Het voorstel inzake Duurzame Inzetbaarheid (budget) is ook bescheiden. Feitelijk staat 0,5% gelijk aan een extra vrije dag. Het budget moet ook binnen 5 jaar worden aangewend. Daar is wel iets voor te zeggen maar er kunnen ook redenen zijn om die termijn langer te maken. Het grootste struikelblok in dit voorstel is dat de werkgevers en de OR ook afwijkende afspraken willen kunnen maken. Daarmee bestaat zelfs de mogelijkheid om geen individueel budget toe te kennen en/of geen mogelijkheid om extra verlof om te zetten om minder te werken. Dat gaat ons helaas te ver.

Wij zullen woensdagavond 7 juli met de gezamenlijke kaderleden de stand van zaken bespreken en kijken naar mogelijke oplossingen.

Maandag 12 juli: Ronde VII

Op veel plaatsen in Nederland zijn de onderhandelingen dit jaar moeizaam. Dat hangt vaak samen met de mate waarin branches en sectoren getroffen zijn door de pandemie.

De belangrijkste onderwerpen van werknemersorganisaties

De tuinzaadbedrijven zijn niet bepaald getroffen door de pandemie. De resultaten hebben binnen de sector geleid tot een zeer goed jaar. Onder deze bedrijfseconomische omstandigheden hoort daar dan ook een passende loonsverhoging bij. De geboden 2,75% is daarvoor onvoldoende en ligt ver van ons bijgestelde voorstel van 3,5% (op jaarbasis).

Daarnaast hebben we tijdens de onderhandelingen aangegeven dat wij bereid zijn niet langer te streven naar het realiseren van een 80-90-100-regeling. Daarvoor dient er wel een invulling gegeven te kunnen worden aan andere opties uit Het Pensioenakkoord:

  • Het sparen van verlof (tot een totaal van max. 100 weken) in combinatie met
  • het uitbreiden van de huidige staffel in Artikel 15 lid 2 (leeftijdsdagen).

Wij hebben eerder reeds voorgesteld om de huidige staffel – leeftijdsdagen – om te bouwen naar een staffel met vitaliteitsdagen. De staffel zou wat ons betreft bij 30 jaar dienen te beginnen: 1 dag en dan krijgen alle volgende treden er ook 1 dag bij. Verder willen wij een DI-regeling zo vormgeven, dat ook andere bronnen gebruikt kunnen worden om deze verlofspaarregeling te vullen, waaronder het dagen kopen via overuren, winstuitkering, vakantietoeslag et cetera.

Somber perspectief

Er zijn – anno 2021 – werkgevers aan de onderhandelingstafel van de Tuinzaadsector die serieus van mening zijn dat een loonverhoging slechts de inflatie moet compenseren. Verder zitten er werkgevers aan tafel die niemand kennen die aanspraak zou willen maken op een thuiswerkvergoeding. Als je daarbij stilstaat, verbaast het je dat het ledental in de Tuinzaadsector niet explosief groeit.

Hoe verder?

Wij willen na 12 juli terug kunnen komen met een resultaat dat we positief aan de leden voor kunnen leggen. Uiteindelijk hebben de leden van werknemersorganisaties het laatste woord!

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met mij, belangenbehartiger John Kapteijn, via john.kapteijn@unie.nl of bel 06-5252 2067.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Tuinzaden: Uitslag stemming cao

We hebben de stemmen die uitgebracht zijn voor de cao geteld. Het aantal uitgebrachte stemmen was bedroevend laag. Wellicht heeft…

Word gratis lid