De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

NN Group: verslag periodiek overleg 28 september 2022

05 oktober 2022

Kom jij in aanmerking voor compensatie in de nieuwe pensioenregeling? We leggen je uit hoe het zit. Ook is de maximale beëindigingsvergoeding uit het sociaal plan verlaagd. Heb jij hier mee te maken? Moeten de lonen extra verhoogd vanwege de inflatie?

De Unie heeft regelmatig periodiek overleg met NN. Op de agenda kunnen uiteenlopende onderwerpen komen zoals uitwerking van de cao-afspraken, actuele ontwikkelingen bij NN Group en vragen van leden van vakorganisaties. In dit bericht van het periodiek overleg van 28 september 2022 zijn de belangrijkste gespreksonderwerpen opgenomen.

Gratis lidmaatschap Maand van de Vakbond

In jouw cao we afgesproken dat jij in November een jaar lang gratis lid kan worden van De Unie. Nationale Nederlanden betaalt dat. Wacht niet langer en maak kennis met dé vakorganisatie bij NN. Jij hoeft je alleen aan te melden, de rest regelen wij met NN.

Word nu een jaar gratis lid!

Uitvoering pensioenafspraken

De afgelopen maanden heeft De Unie samen met NN gewerkt aan de invoering van de nieuwe pensioenregeling en de communicatie over dit onderwerp. Je hebt inmiddels een uitnodiging gekregen om deel te nemen aan een webinar. Het webinar wordt opgenomen. Mocht geen van de geboden tijdstippen passen in je agenda, dan kun je het in ieder geval terugkijken.

Een belangrijk onderdeel van de pensioenafspraak is de compensatieregeling. Deze compensatieregeling wordt voor iedereen individueel uitgerekend. Overigens, niet iedereen komt in aanmerking voor compensatie, als je geen schade lijdt door de overgang naar de vlakke premiestaffel kom je hiervoor niet in aanmerking. Wil je een toelichting op de regeling, op de uitwerking voor jou persoonlijk? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om een individueel gesprek in te plannen met een expert van AON. Voor veel leden is de compensatieregeling financieel een aanmerkelijk bedrag. Het is zeker de moeite waard om te controleren of de afspraken correct worden uitgevoerd.

De compensatie is een extra vergoeding die je ontvangt omdat je minder pensioen gaat opbouwen met de vlakke premiestaffel. Overweeg daarom om de compensatie te gebruiken om pensioen op te bouwen, daar is het immers voor bedoeld.

ABN-AMRO Verzekeringen

De Unie is geïnformeerd over de organisatieaanpassing bij ABN-AMRO Verzekeringen. De leven-tak van deze joint venture is overgenomen door NN-Groep. Het onderdeel wordt samengevoegd met NN Leven.

Ben jij onderdeel van deze reorganisatie? En heb je juridische vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met het Service Center van De Unie voor individuele hulp. Je kunt hen bereiken door een e-mail te sturen naar: sc@unie.nl of bel via telefoonnummer: 0345-851 963.

Tekst sociaal plan en cao

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de nieuwe cao-tekst en de nieuwe sociaal plan tekst. Deze worden binnenkort gepubliceerd. Het sociaal plan kent een wijziging per 1 januari 2023. De maximale beëindigingsvergoeding wordt verlaagd. Dit kan ook gevolgen hebben voor de medewerkers die gebruik maken van de vrijwillig vertrekregeling (voorheen LVE). In het sociaal plan is een overgangsregeling opgenomen waardoor vrijwillig vertrekregelingen die toegekend zijn in 2022 maar tot uitvoering komen in 2023 nog vallen onder de oude maximumbepaling. Heb jij hier mee te maken, zorg er dan voor dat je tijdig (uiterlijk december 2022) de procedure doorlopen hebt.

Word nu een jaar gratis lid!

Noodfonds NN

Op verzoek van De Unie hebben we gesproken over de hulp die NN biedt als medewerkers in financiële problemen dreigen te komen. De inflatie is extreem hoog en dit baart zorgen. Ook bij De Unie komen veel berichten van leden dat ze interen op hun spaargeld. Ik, belangenbehartiger Inge de Vries, heb hiervoor aandacht gevraagd bij NN en benadrukt dat het ook belangrijk is dat NN preventief helpt.

NN heeft een noodfonds, hierop kunnen medewerkers een beroep doen als ze bemerken. Het noodfonds werkt op basis van anonimiteit, je aanvraag wordt beoordeeld door een professionele externe instantie. Het bestuur van het noodfonds weet niet aan wie ze de ondersteuning bieden. Ook de uitvoering van de ondersteuning gebeurd buiten NN.

NN heeft een extra bedrag in het noodfonds gestort. Hulp van het noodfonds kan onder andere bestaan uit: renteloze lening, budgetcoaching, financieel adviesgesprek en indien noodzakelijk een gift.

Uiteraard had ik graag gezien dat NN bereid zou zijn om alle medewerkers een éénmalig bedrag toe te kennen, of een extra structurele salarisverhoging nog dit jaar. Helaas is die bereidheid er niet.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met mij op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

NN Group

NN Group: uitslag stemming cao

De leden van De Unie hebben in meerderheid ingestemd met het eindbod dat NN op 6 december 2023 heeft uitgebracht….

Word gratis lid