De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

NN Group: Pensioenregeling

08 oktober 2021

Pensioenwerkgroep zet werk voort

Recent heb ik, belangenbehartiger Inge de Vries, je geïnformeerd dat De Unie de cao-onderhandelingen heeft opgeschort maar dat we nog wel verder praten met NN over pensioen. Dit overleg gebeurt in de pensioenwerkgroep.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Uitdaging pensioenwerkgroep

De huidige pensioenregeling loopt af op 31 december 2021 en daarom moet er op korte termijn een nieuwe regeling worden afgesproken. In 2018 was de verwachting dat we na een pensioenregeling met een looptijd tot eind 2021, direct konden overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Door vertraging in het wetgevingsproces is dit niet mogelijk. De uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel is pas 01.01.2023 of 01.01.2024 gereed. We moeten daarom een periode overbruggen.

Overbruggingsregeling

De werkgroep onderzoekt de mogelijkheid om de huidige regeling zoveel mogelijk voort te zetten. Dit was een jaar geleden niet de wens van ons, de leden zijn immers niet tevreden met de opbouwkorting in de huidige regeling. Maar door het verloop van tijd wordt het heel moeilijk om op zorgvuldige wijze een andere optie uit te werken die op 1 januari 2022 in kan gaan.

Een andere optie zou kunnen zijn om nu een IDC-regeling af te spreken en een andere oplossing te zoeken voor het pensioen dat opgebouwd is in het CDC-pensioenfonds. We hebben voor zo’n ingrijpende aanpassing echter weinig tijd.

NN CDC-fonds

In de gesprekken wordt ook het NN CDC-fonds betrokken. Als de huidige regeling wordt voortgezet na 31 december van dit jaar, is het NN CDC-fonds de logische uitvoerder. Helaas verloopt het overleg met het pensioenfonds moeizaam. Zo wil het pensioenfonds niet spreken over de concrete mogelijkheid om minder geld in de buffers en meer geld in pensioenopbouw te steken.

Toekomst

Per 2023 of per 2024 gaan de afspraken uit het Pensioenakkoord gelden en gaat er veel veranderen. Pensioen is een complex onderwerp en het is een ingewikkelde puzzel om een toekomstbestendige pensioenregeling op te stellen. De pensioenwerkgroep moet informatie vergaren, scenario’s doorrekenen, verschillende opties onderzoeken en belangen tegen elkaar afwegen om tot goede afspraken te komen.

Agenda

11 oktober 2021               overleg met bestuur CDC-pensioenfonds
14 oktober 2021               overleg pensioenwerkgroep

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met mij op. Je kunt mij bereiken door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

NN Group: Cao-overleg uitgesteld

Op 27 november 2023 heb ik je geïnformeerd dat op 30 november de laatste cao-onderhandelingen bij NN worden gehouden. Helaas…

Verslag webinar De Unie

De Unie overlegt met NN over de nieuwe cao. Deze onderhandelingen zijn in een eindfase. Na de onderhandelingen van 14…

Word gratis lid