De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Metalektro: Update cao 2023

05 december 2023

In dit bericht willen we je meer vertellen over de stand van zaken rond de overstap naar een nieuw pensioen bij Metalektro. En we hebben onze leden gevraagd om maximaal drie belangrijke onderwerpen te delen met ons voor de nieuwe cao. Deze loopt namelijk 31 mei 2024 af en De Unie is al druk bezig met de voorbereidingen voor de onderhandelingen. Deze starten halverwege maart 2024.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Hoe zat het ook alweer? Waar staan we nu?

De huidige cao(’s) kun je hier vinden. Deze cao is vorig jaar bliksemsnel tot stand gekomen. Je kunt hier ons bericht daarover nog eens teruglezen. Inmiddels zijn we druk bezig met het uitwerken van de studieafspraken. Zo weten we dat de regeling vervroegd uittreden (RVU) met 45 dienstjaren mogelijk is zonder extra kosten en zijn we bezig met de afronding van de pilot rond mantelzorg. Mocht je daar nog een bijdrage aan willen leveren, dan kun je de vragenlijst daarover hier invullen.

Daarnaast is er een onderzoek geweest om te kijken wat belemmeringen en kansen zijn in het aantrekken en behouden van vrouwen voor onze sector. Ook rond carrièrewendingen is er een mooi onderzoek afgerond, waaruit belemmeringen en mogelijkheden naar voren zijn gekomen. We leggen ook de laatste hand aan de route naar het samenvoegen van de HP en Basis cao. De aanbevelingen uit al deze onderzoeken nemen we mee in onze gedachtenvorming over De Unie-voorstellen voor een nieuwe cao.

Wat houdt je bezig?

Onze voorstellen zullen niet compleet zijn zonder de ideeën en die van onze leden en die van de collega-metaal-leden. Daarom willen de leden vragen om de komende twee weken de  (maximaal) drie belangrijkste onderwerpen aan ons te laten weten. Dit kun je doen door op deze link te klikken. We horen graag vóór 18 december 2023 13.00 uur de respons voor de nieuwe cao Metalektro. Onze nieuwe voorstellen willen we op 19 december met het Landelijk Bestuur Metaal vaststellen, zodat we ruim op tijd zijn voor de onderhandelingen van 2024.

Voor jou en je collega’s

In de Metalektro hebben we al sinds jaar en dag mooie diensten om leden en collega’s te helpen in hun carrière. Zo staan onze betrokken loopbaancoaches klaar om aan de slag te gaan. Zo’n gratis coachtraject helpt bij het ontdekken van je kwaliteiten, wensen en wat je belangrijk vindt in je werk. Een concreet plan voor een fijne werktoekomst is het doel. En ook echt nog eens leuk om te doen. Als kers op de taart kun je aansluitend ook nog gebruik maken van een scholingsvoucher ter waarde van € 1.500,-. Jij bepaalt wat je wilt leren, dus kies je zelf de training of opleiding die bij de ontwikkeling en toekomstplannen past! Naast dit aanbod bieden we je ook financieel inzicht aan. Samen met een financiële coach krijg je inzicht in hoe financieel fit je bent op basis van je inkomsten en (verwachte) uitgaven. En ook dát kost je helemaal niks! De eerste stappen naar een fijne werktoekomst zet je bij Werkprikkel.nl. Neem snel een kijkje en meld je aan!

Jouw nieuwe pensioen? Hoe staat het ermee?

Werken om te leven is een veelgehoord motto. Tijdens je carrière in de Metalektro bouw je pensioen op bij Pensioenfonds Metalektro (PME), zodat je ook na je arbeidzame leven een fijn gepensioneerd leven kunt hebben. Afgelopen mei is er een definitief einde gekomen aan jarenlange discussies en strijd over een nieuw pensioenstelsel. Waarbij we de goede zaken uit het huidige systeem aanvullen met goede zaken uit het nieuwe systeem.

Jouw pensioen uitgelegd in videoreeks

Want uiteindelijk is pensioen niets meer en niets minder dan datgene wat je nu opzij legt (de premie), vermeerderd met de beleggingsresultaten (gemiddeld zo’n 5x jouw premie-inleg) minus de kosten (van het pensioenfonds). In welke systeem je dat ook stopt, hoe meer je inlegt des te hoger is je pensioen (alle andere omstandigheden gelijk houdend). Hoe minder er aan buffers voor slechte tijden worden aangehouden, hoe meer er uitkeerd kan worden. En hoe minder je aan buffers houdt, hoe groter de kans dat je bij tegenslag ook de pensioenen moet korten.

De Vakcentrale voor Professionals (VCP), waar De Unie bij is aangesloten, heeft uitgebreide unieke uitleg in video’s gemaakt over het huidige stelsel, het nieuwe stelsel en de overgang van huidig naar het nieuwe pensioenstelsel. Je kunt deze bekijken via https://pensioen.vcp.nl/. De moeite waard van het kijken!

De Unie-pensioeninzet Metalektro

De Unie heeft in de Metalektro (en Metaal en Techniek) een inzet geformuleerd die recht doet aan hetgeen hierboven is geschreven: zo veel mogelijk premie, zodat je zoveel mogelijk pensioen opbouwt en daarnaast ook over zoveel mogelijk salaris pensioen opbouwen. Dus ook over ploegendiensttoeslag en het liefste tot aan het maximaal fiscaal gefaciliteerde salaris (ongeveer 130.000 euro in 2023). Je kunt De Unie insteek voor het nieuwe pensioen in de Metalektro in onze inzetbrief lezen.

Pensioen over ploegendiensttoeslag: het eerste struikelblok

We hebben in september en oktober meerdere overlegmomenten gehad. Op dit moment liggen de gesprekken even stil, omdat de werkgevers onze wens om pensioen over de ploegendiensttoeslag op te bouwen, principieel niet willen. En je weet inmiddels dat je van je principes niet kunt eten en van geen pensioen opbouwen over je ploegendiensttoeslag tijdens je pensioen ook niet. Omdat het een principekwestie is, kom je ook niet toe aan het oplossen van de vraag hoe we dat dan met elkaar gaan betalen.

Excedent-regeling: het tweede struikelblok

Ook de kwestie van de excedent regeling is een lastige. De Unie wil al deze, door werkgevers vrijwillig aangeboden, regelingen voor collega’s die meer dan € 86.202,- verdienen in ruil voor een verplichte regeling onder de basisregeling. Daarmee bouwen ook deze 24.000 collega’s pensioen op tot het maximale fiscaal gefaciliteerde salaris van bijna € 130.000,-. De werkgevers willen vooral vasthouden aan vrijheid blijheid, zodat een deel van de medewerkers in de Metalektro geen pensioen opbouwt over hun volledige salaris. Dit komt omdat een deel van de werkgevers deze excedent regeling niet aan hun medewerkers aanbiedt. De werkgevers aan de onderhandelingstafel willen ook op dit punt geen beweging maken.

Onderhandelingen liggen formeel stil; achter de schermen wordt er druk gepraat

Er wordt nu achter de schermen gekeken of er hier en daar toch wat in beweging kan komen. We willen het pensioen namelijk voor de cao-onderhandelingen afronden, zoals we dat voor de vorige onderhandelingen ook met elkaar afgesproken hadden. Wordt vervolgd.

Tot slot

We vragen je dus vriendelijk, maar met klem om je onderwerpen voor de nieuwe cao vóór 18 december 2023 aan te dragen via deze link. Heb je in de tussentijd vragen, dan kun je mailen naar de belangenbehartiger Gert Jan Tommel via gertjan.tommel@unie.nl of bellen op 06-5252 2034. Wij maken hier nogmaals van de gelegenheid gebruik om je te wijzen op de mogelijkheden voor financieel inzicht, loopbaancoaching en de ontwikkelvouchers.

Gerelateerde berichten

Metalektro: Nieuwe cao een feit!

De uitslag van de ledenstemming is met bijna 90% voorstemmers overweldigend positief. Doordat ook de FME en andere vakbonden een…

Word gratis lid