De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Metalektro: Teleurstellend openingsbod!

23 april 2024

Tijdens de laatste ronde hebben de werkgevers een openingsbod gedaan voor de nieuwe cao Metalektro. Een bod wat voor onze leden en ons onacceptabel is. De werkgevers hebben een loonbod gedaan, maar voor bijna alle andere onderwerpen komen zij niet in de buurt van jouw cao-voorstellen. Een cao bestaat uit meer onderwerpen dan loon alleen! Zowel de werkgevers als de werknemers stellen vast dat zonder extra mandaat van de achterbannen verder onderhandelen vandaag geen zin heeft. De vakbonden en werkgevers gaan in overleg hoe nu verder.

 

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Loon

De werkgevers hebben een loonbod gedaan voor een cao-looptijd van 20 maanden. Dit betekent:

  • Per 1 juni 2024 een loonsverhoging van 2,5%;
  • Per 1 januari 2025 een loonsverhoging van 2,2%;
  • Per 1 september 2025 een loonsverhoging van 2,2%.

Gemiddeld betekent dit een loonsverhoging van 4,14% over 12 maanden. Opmerkelijk is dat de werkgevers in de toelichting van het openingsbod de loonindexatie van januari dit jaar óók meenemen (3,5% per 1 januari 2024). Wij kijken natuurlijk niet achteruit als het over de loonparagraaf gaat, maar vooruit.

Arbeidstijden

De werkgevers willen af van de “oude arbeidstijdenwet” en verder experimenteren in proeftuinen. Dit kan leiden tot verruiming van werktijden en meer risico’s voor jou en je collega’s, zonder voldoende aandacht voor jouw belangen en privéleven. Experimenten met arbeidstijden moet wat ons betreft, voordeel opleveren voor zowel de werkgevers als de werknemers en niet alleen voor de werkgevers.

Extra onderhandelingsronde

De werkgevers moeten met een totaalvoorstel komen om de onderhandelingen vlot te trekken. Met die gedachte hebben we ingestemd met een extra onderhandelingsronde. We gaan dan een ultieme poging doen om er een fatsoenlijke cao uit te slepen.

Tot slot

We bieden de werkgevers nog een laatste kans. De huidige cao Metalektro loopt nog tot 1 juni 2024. Dus we hebben nog de tijd, maar we zitten wel in de verlenging! We houden onze leden op de hoogte.

Contact

Zijn er nog vragen of opmerkingen over dit bericht stuur dan een email naar metaal@unie.nl  Wil je graag één van de onderhandelaars spreken dan kun je bellen naar Wicher van der Hoef op nummer 06-52522023 of met Gertjan Tommel op nummer 06-52522034.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid