De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Metalektro: Geen zicht op een loonbod

15 april 2024

Teleurstellend kijken we terug op de derde onderhandelingsronde voor de nieuwe cao Metalektro. Tijdens de derde ronde hebben we alleen gesproken over de onderwerpen duurzame inzetbaarheid, de DI-dag en de zwaarwerkregeling (RVU). We hebben dus nog geen loonbod van de werkgevers gehad.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Tijd begint te dringen

Na deze derde onderhandelingsronde staat er nog maar één ronde op de agenda. Dus de tijd dringt om tot een cao-akkoord te komen. Ruim 170.000 medewerkers wachten op een nieuwe fatsoenlijke cao en werkgevers komen niet in beweging.

Di-dag

Werkgevers willen de zeggenschap over die duurzame inzetbaarheidsdag volledig naar hen toe trekken. Dus zij willen beslissen wat belangrijk is voor jou als werknemer als het gaat over scholing of gezondheid. Wij zijn van mening dat werknemers heel goed zelf kunnen beslissen wat zij belangrijk vinden als het gaat over duurzame inzetbaarheid of gezondheid.

Duurzame inzetbare inzetbaarheid

Klein lichtpuntje van de dag is dat we het eens zijn om de projecten ‘Financieel fit’ en ‘5x beter’ voort te zetten. Dit zijn bestaande projecten uit het vorige akkoord. Het project ‘5x beter’ is binnen. Voor de rest wat geboden wordt, is het 3x keer niks.

RVU

Domper van de dag is dat FME niet samen wil optrekken naar Den Haag om de zwaarwerkregeling in stand te houden. Ze willen de zwaarwerkregeling dus niet verbeteren of zich hardmaken om dit in stand te houden. Zij geven wel aan dat we er alles aan moeten doen om gezond de eindstreep te halen, maar voor de kwetsbaren een regeling te treffen, ho maar. Werkgevers verwachten dus dat je doorwerkt totdat je uitvalt of erger nog: omvalt.

Tot slot

Een prachtig rapport is onlangs uitgebracht over de sector Metalektro, waarbij we (vakbonden en werkgevers) samen willen lobbyen voor behoud van deze sterke industrie. Gelet op de houding van de FME aan tafel staat dit mijlenver van wat partijen beogen. Alle hoop staat voor de 4e ronde op 22 april, waarbij vrijwel alle punten nog besproken moeten worden. We houden je op de hoogte!

Contact

Heb je een vraag of opmerking, dan kun je mailen naar metaal@unie.nl. Wil je graag één van de onderhandelaars spreken, dan kun je bellen naar Wicher van der Hoef op nummer 06-5252 2023 of met Gertjan Tommel op nummer 06-5252 2034.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid