De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Metalektro: Cao update

08 maart 2022

We hopen dat het goed met je gaat. Ondanks dat onze gedachten onmiskenbaar zijn bij de mensen die getroffen worden door de verschrikkelijke oorlog en onmenselijke omstandigheden in Oekraïne, staat het leven hier niet stil. De Unie heeft de afgelopen tijd, samen met de collega-vakbonden en FME, de uitwerking van het cao-akkoord Metalektro verder ter hand genomen. Inmiddels zijn de cao-boekjes gedrukt, wordt de cao door de wringer gehaald bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om hem algemeen verbindend verklaard te krijgen, is de RVU-regeling van start gegaan en zijn er weer mogelijkheden om op basis van inzicht in je huidige en toekomstige financiën en loopbaan keuzes te maken. We zijn verder druk bezig om het verlofspaarfonds in te regelen, maar stuiten links en rechts op onontgonnen gebied waardoor we zelf een geplaveide weg moeten aanleggen. Daardoor duurt het inrichten van het verlofspaarfonds wat langer dan gehoopt. Binnenkort kunnen we ook weer beginnen aan het traject om te komen tot een nieuwe cao vanaf 1 december 2022.

Altijd direct op de hoogte van de cao-ontwikkelingen? Meld je nu aan!

Gratis inzicht in nieuwe kansen en mogelijkheden in je loopbaan (op = op)

Met een glimlach naar je werk (blijven) gaan wil iedereen. Hoe je dat doet? Zorg dat je jezelf ontwikkelt en je vakkennis opfrist. Dat is hartstikke leuk om te doen en geeft je nieuwe energie. Maak snel gebruik van de ontwikkelvouchers voor iedereen die werkt in de Metalektro. In samenwerking met Stichting A+O Metalektro is deze mogelijkheid nu gratis beschikbaar voor 125 collega’s werkend onder deze cao. Zo zorg je ervoor dat je met plezier aan het werk blijft. Onze loopbaancoaches helpen jou graag de beste keuze te maken. Klik hier om je aan te melden. En informeer je collega’s ook even.

Je hebt recht op een gratis financieel inzicht gesprek (op = op)

Plannen maken betekent ook een financiële planning maken. En dan is een onafhankelijk persoonlijk financieel inzicht essentieel. Als je weet wat je te besteden hebt en welke regelingen interessant zijn voor jou, dan kun je loopbaankeuzes maken die jou gelukkig maken. Zoals minder werken of eerder stoppen met werken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. In samenwerking met Stichting A+O Metalektro is deze mogelijkheid nu gratis beschikbaar voor 250 medewerkers werkend onder deze cao. Wil jij dit ook? Klik hier om je aan te melden. Het financieel inzicht voor medewerkers in de Metaalsector via het A+O Metalelektro wordt verzorgd door onze strategisch partner www.Prikkl.nl. Niks voor jou, maar misschien wel voor een collega? Attendeer je collega’s op deze mogelijkheid.

Gratis cao-boekjes beschikbaar (op=op)

De cao-teksten zijn eind 2021 definitief vastgesteld in de Raad van Overleg in de Metalektro (ROM). De digitale versie van de cao-teksten kun je hier vinden. De Unie heeft 100 cao-boekjes beschikbaar om aan leden toe te sturen. Wil je een exemplaar ontvangen, vul hier je gegevens in. We sturen je er dan één op. Eind maart 2022 hopen we ook de Engelstalige versie van de cao beschikbaar te hebben. We zullen dan een Engelstalige nieuwsbrief uitsturen.

Strategische agenda

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dat zijn de sociale partners in de Metalektro, waaronder De Unie, met elkaar eens. Het is geen geheim dat de samenwerking omtrent de cao de laatste jaren niet soepel verliep. Dat moet en kan veel beter. Niet meer uitgaan van onze verschillen, maar datgene dat ons verbindt als uitgangspunt nemen. Daarom committeren sociale partners zich aan een continue constructieve sociale dialoog, aan een stabiel cao-proces en aan een toekomstbestendige cao en pensioenopbouw.

De wendbaarheid van werkgevers en werknemers, de kwaliteit van werk en de productiviteit zijn op hun best als de onderlinge relatie tussen bedrijven, vakbonden en werknemers goed is. Als de basis op orde is, wordt er met plezier gewerkt en daar krijgt de productiviteit vleugels van.

Daarom gaan de sociale partners in de Metalektro met elkaar, met alle werkgevers en werknemers de uitdagingen waar de sector voor staat oppakken. We willen, meer dan in het verleden, als partners optrekken. Alleen op deze manier bereiken we een succesvolle en concurrerende sector die bijdraagt aan de welvaart en het welzijn van Nederland en de EU. Hoe we dit gaan doen staat in de Strategische Agenda Metalektro 2022-2027. Deze ambities vertalen we elk jaar naar concrete actie-agenda’s die door sociale partners, werkgevers en werknemers gezamenlijk zullen worden uitgevoerd.

Je kunt de Strategische Agenda hier downloaden en lezen.

Inzicht in jouw wensen voor de nieuwe cao

Het is misschien wat gek om in een nieuwsbrief waarin we aankondigen dat de tekst van de huidige cao beschikbaar is, ook op te roepen om je wensenlijstje voor de nieuwe cao aan ons op te sturen. Toch doen we die oproep. Op 1 december 2022 loopt de huidige cao af. We willen er dit keer voor zorgen dat de nieuwe cao er voor 1 december 2022 ligt. We horen graag van jou wat je graag gerealiseerd ziet worden in de nieuwe cao. Misschien wil je wel iets uit de bestaande cao halen, of wellicht wil je iets wat er nu niet in staan er wel in opgenomen hebben. Wat houdt je bezig? Hoe kan de cao je daarbij helpen? We horen alle opmerkingen, voorstellen en suggesties graag via metaal@unie.nl. We ontvangen ze graag voor 31 maart 2022.

Altijd direct op de hoogte van de cao-ontwikkelingen? Meld je nu aan!

Met jouw inhoud voor de cao-onderhandelingen gaan we vervolgens met de Landelijke Bedrijfsledengroep Metaal bekijken wat we precies gaan voorstellen en met welke prioriteit. Dit leidt tot een concept voorstellenbrief die we aan jou (en collega-Unie-leden) zullen voorleggen ter instemming. Met die inzet gaan we vervolgens aan de cao-tafel aan de slag. We zijn nu een vijftal onderhandelingsrondes aan het inplannen. Het voornemen is om direct na de zomervakantie, in september 2022, te beginnen met de besprekingen.

We houden je op de hoogte van al het nieuws rond de cao-onderhandelingen. Het laatste nieuws kun je ook altijd terugvinden op www.unie.nl/metaal.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Metalektro: Nieuwe cao een feit!

De uitslag van de ledenstemming is met bijna 90% voorstemmers overweldigend positief. Doordat ook de FME en andere vakbonden een…

Word gratis lid