
Veel organisaties en branches in Nederland hebben een cao. In deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden die voor alle medewerkers gelden. Bijvoorbeeld over salaris, verlofdagen, ontwikkeling en overwerk- of onregelmatigheidstoeslagen. Maar wat als je cao is verlopen en er nog geen nieuwe is vastgelegd? Of als je überhaupt geen cao hebt? Daar geven we hieronder antwoord op.
Cao verlopen?
Een cao kan gelden voor één organisatie of voor een hele branche. In beide gevallen gelden de afspraken voor alle mensen die er werken. Een cao heeft altijd een bepaalde looptijd: deze staat vermeld in de cao. Als de cao is verlopen en er nog geen nieuwe is vastgelegd, blijven de bepalingen uit de laatste cao van kracht. Dit komt door de zogenaamde ‘nawerking’.
Helemaal geen cao?
Ook als jouw werkgever of branche geen cao heeft, heb je bepaalde rechten en plichten. Sowieso gelden onderstaande wetten voor jou en je werkgever. Daarnaast kunnen er in je arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement aanvullende arbeidsvoorwaarden en afspraken staan.
Wettelijke basis
Je arbeidsvoorwaarden staan dus vastgelegd in je arbeidsovereenkomst, bedrijfsreglement of cao. Maar daarnaast hebben we in Nederland een hoop wetten die bepalen wat jouw rechten en plichten op de werkvloer zijn. Deze gelden voor iedereen. Hieronder vind je deze wetten op een rij.
- In het Burgerlijk Wetboek (BW) staan onder meer wetten over proeftijd, vakantie, opzegtermijnen en ontslag.
- In de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag staat dat je recht hebt op het minimumloon en de minimumvakantiebijslag.
- In de Arbeidstijdenwet staan regels over werk- en rusttijden.
- In de Arbeidsomstandighedenwet staat vastgelegd hoe je werkgever voor een veilige en gezonde werkomgeving moet zorgen.
- In de Wet arbeid en zorg staan een aantal verlofregelingen waar iedereen recht op hebt: denk aan zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en zorgverlof.
- De Algemene wet gelijke behandeling is gericht op gelijke behandeling van iedereen, ongeacht bijvoorbeeld godsdienst, levensovertuiging, politieke gezondheid, ras en geslacht.
Cao komt erbovenop
Een cao verandert niets aan bovenstaande wettelijke bepalingen en verplichtingen: de arbeidsvoorwaarden in een cao komen hier bovenop, uitzonderingen daargelaten. Hetzelfde geldt voor de afspraken in het bedrijfs- of personeelsreglement: dit is meestal opgesteld met de OR, en bevat vaak regels over ziekteverzuim, gedragscode en loonschalen. In je arbeidsovereenkomst staat welke cao en reglementen op jou van toepassing zijn.
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.
Meer weten?
Heb je vragen over dit artikel, jouw cao of weet je niet zeker onder welke cao je valt? Of heb je geen cao (meer), en ben je benieuwd waar je dan recht op hebt? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.