De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING Bank: Financieel resultaat

01 februari 2024

ING heeft 2023 afgesloten met een mooi vierde kwartaal. De nettowinst is uitgekomen op 7,2 miljard euro. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2022 en hiermee komt de winst ruim boven de eigen rendementsdoelstelling uit. 

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Volgens CEO Steven van Rijswijk toont ING een “uitstekend trackrecord in het leveren van waarde aan al onze stakeholders”. Maar is dat zo wel zo?

Beloning voor aandeelhouders

De ene stakeholder, de aandeelhouder, wordt inderdaad goed bediend. ING keerde in 2.023 6,7 miljard euro aan hen uit. Tot 2025 kunnen zij nog eens 7 miljard extra verwachten (boven op de reguliere dividenduitkeringen waar zij recht op hebben).

En voor de ING-medewerkers?

De andere stakeholder, de medewerkers, profiteren zijn ook?

Het is fijn om bij een bedrijf te werken dat het goed doet. Maar profiteer jij ook van dit mooie resultaat? Word jij extra beloond voor de 7,2 miljard winst van ING over 2023 en de RoE van 14,3% waar jij ook aan bij hebt gedragen?

  • Voor de meeste medewerkers is het salaris niet meegegroeid met de inflatie. Gemiddeld is er een fors koopkrachtverlies geleden (bekijk hier de grafiek).
  • Je moet ook niet rekenen op baanzekerheid. ING kondigt voor 2025 een ambitieuze uitbreiding van werkgelegenheid in de hubs aan. De ervaring leert dat dit ten koste gaat van werkgelegenheid in Nederland.
  • Een financiële beloning wellicht? ING kent geen winstregeling. Voor de meeste medewerkers is er geen lucratieve bonusregeling.

De Unie vindt dat de beloning achterblijft ten opzichte van de aandeelhoudersbeloning en ten opzichte van medewerkers bij andere bedrijven in de financiële sector. Een correctie zou terecht zijn. Onze oproep aan de heer Van Rijswijk: Zorg dat de positieve resultaten inderdaad ten goede komen aan alle stakeholders.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, of heb je informatie die van belang is voor De Unie. Neem dan contact op met de belangenbehartiger Inge de Vries door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

Gerelateerde berichten

ING: Verslag actualiteiten februari 2024

Op maandag 26 februari organiseert De Unie de eerste online pensioenkennissessie. We bespreken dan het onderwerp Contractsvormen, de verschillen en overeenkomsten…

ING: Uitnodiging pensioenwebinar

De komende tijd onderhandelt De Unie namens onze leden over een nieuwe pensioenregeling. De overheid heeft een nieuwe pensioenwet ingevoerd,…

Word gratis lid