De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Heineken: voortgang cao

31 oktober 2023

Maandag 23 oktober hebben we het tweede overleg gehad over de centrale en de HG/HNL specifieke onderwerpen.

WORD LID

Centrale overleg

Het centrale overleg startte met een presentatie van Maarten Schuurman, managing director HNL, over de uitdagende situatie en vooruitzichten van de Nederlandse biermarkt.

Loongroep 20/25

Vervolgens is er een toelichting gegeven op de plannen voor invoering van de MMRP. Het zal je duidelijk zijn dat dit een uitvoerige discussie is geweest. Onze conclusies tot nu toe is dat wij niet begrijpen waarom functiegroepen 20 en 25 uit de cao moeten treden terwijl hetgeen Heineken wil, ook binnen het kader van een cao geregeld kan worden.
Het bevreemdt ons ook dat de werkgever enkel positieve reacties ontvangt terwijl wij tot nu toe alleen maar zorgen en negatieve reacties hierover hebben ontvangen. Wij vermoeden dat de meeste werknemers in de loongroepen 20/25 nog niet de consequenties kennen bij het verlaten van de rechtsmatig beschermde cao. Het is de verantwoordelijkheid van de cao partijen om dit goed duidelijk te maken voordat de werknemers een keuze moeten maken.
Wij zullen het voorstel verder analyseren en met jullie bespreken hoe wij hiermee verder gaan in ons overleg.

Loonbod

Het loonbod van Heineken is niet gewijzigd en daarmee onacceptabel. Over de afgelopen twee jaar is er door de hoge inflatie en in verhouding lage salaris verhogingen, een aanzienlijke koopkrachtverlaging ontstaan die wij redelijk gecompenseerd willen zien. Daarnaast verwachten we ook een percentage voor koopkrachtbehoud komend jaar.

Diversen HG / HNL

Verder is er gesproken over diverse onderwerpen die specifiek voor HG en HNL van toepassing zijn. Aan bod geweest zijn onder andere de bezetting van de kantoren Leiden en Schiphol, de thuiswerkvergoeding, carrière pad bij HG, recht op onbereikbaarheid bij HNL, werkdruk bij HG en verlofsparen bij HG. Hierover zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt.

Vervolgoverleg

Het volgende centrale overleg is gepland op 7 november 2023. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie
Sjerp Holterman, belangenbehartiger De Unie
Theo Slof, voorzitter MHP Heineken

Gerelateerde berichten

Heineken: Ledenbijeenkomst

Op 7 december 2023 worden de cao-onderhandelingen weer voorgezet.   Ter voorbereiding op deze cao-onderhandeling willen wij de leden uitnodigen…

Heineken Nederland: cao update

Op dinsdag 7 november 2023 is er weer een cao-onderhandelingsronde geweest. Heineken heeft eerst een overzicht gepresenteerd van de verschillende onderwerpen…

Word gratis lid