De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Grafimedia: 5de cao-ronde verloopt dramatisch slecht

16 april 2024

Vorige week hebben wij het 5e en, naar nu blijkt, voorlopig het laatste cao-overleg gehad. De werkgevers gaven aan dat het in sommige delen van de sector nog slechter gaat dan men had gedacht en dat er daarom, zeker in 2024 niet veel mogelijk is. Wij hebben daarop een bod gedaan dat nog net zou passen binnen ons mandaat gebaseerd op de minimale reparatie van jouw koopkracht en nog wat extra! In totaal waren wij bereid met een looptijd van 24 maanden met in totaal 18% loonsverhoging akkoord te gaan en dit aan de leden voor te leggen. De ingangsdatum van de loonsverhogingen zou bespreekbaar zijn gezien de beperkte ruimte voor 2024. De werkgevers gaven direct al aan dat het budget maximaal 10% is maar dan wel met een looptijd van 27 maanden!

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wij hebben hier als vakbonden lang over gesproken wat wij nu nog zouden kunnen doen. Natuurlijk hebben wij oog voor de bedrijven in de sector en de werkgelegenheid voor de mensen die nu vaak met veel plezier werken in deze sector. Echter, wij moeten ook kijken naar de situatie waar de werknemers mee geconfronteerd worden. Steeds minder kunnen kopen. Als wij naar de koopkracht kijken van de afgelopen periode sinds de laatste cao heb je keihard ingeleverd. Uiteindelijk hebben wij een afweging moeten maken; gaan wij de slecht presterende bedrijven (tijdelijk) redden, of gaan wij voor de belangen voor onze leden en de nog niet georganiseerde werknemers?

Koopkrachtverbetering!

Uiteindelijk hebben we besloten om vast te houden aan onze uitgangspunten. Wij willen gewoon een koopkrachtverbetering! Wat ook meespeelt is dat heel veel werknemers binnen de sector met hun (technische) vaardigheden morgen al elders aan de slag kunnen waar wel goede cao-afspraken gemaakt kunnen worden. Dit hebben we ook klip en klaar meegedeeld aan de werkgeversdelegatie.

Na lang beraad hebben de werkgevers besloten dat die 10% voor 27 maanden, eerst in hun ledenvergadering op 14 mei besproken gaat worden en pas als de ledenvergadering hier dan mee in kan stemmen wordt er een eindbod geformuleerd. Blijkbaar is zelfs die 10% over 27 maanden al te veel gevraagd. Jij kunt helpen de werkgevers op 14 mei te overtuigen!

Ook jij kunt iets doen!

Nu is het moment aangebroken om zelf iets te gaan doen. Want de druk vanuit ons moet opgevoerd worden en daar hebben wij iedere inzet heel hard nodig! Ga samen met je collega’s in gesprek en zorg dat zoveel mogelijk collega’s lid worden van De Unie. Wijs je collega op dit bericht. Lid van De Unie worden kan heel simpel via deze link. Ga ook gezamenlijk met je collega’s naar de werkgever om deze te overtuigen dat er echt een beter bod moet komen na 14 mei om toch tot een cao-akkoord te kunnen komen. Laat je niet afschepen met de opmerking dat de werkgever zo goed voor je is en wel éénmalig een bedrag zal overmaken of zo. Dit is nu wel leuk, maar de gestegen prijzen gaan waarschijnlijk echt niet meer terug naar het niveau van 2020. Je blijft dus iedere maand keuzes maken bij het doen van de boodschappen.

Ondertussen kunnen de medewerkers ook eens rustig om zich heen gaan kijken of er niet een leuke andere baan beschikbaar is. Zeker voor iedereen die een beetje technisch is staan de deuren wagenwijd open! Wellicht helpt dit ook om de werkgever op andere gedachten te brengen en op de ledenvergadering van de werkgevers te pleiten voor toch een betere loonsverhoging.

Na 14 mei zullen wij de leden informeren over het eindbod van de werkgevers en zullen wij dit eindbod ter stemming aan de leden met een Compleet lidmaatschap gaan voorleggen.

Als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je die aan de belangenbehartiger Gerard van der Lit stellen via gerard.van.der.lit@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Grafimedia: Nieuw pensioenstelsel

De vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met werkgevers over een transitieplan naar het nieuwe pensioenstelsel voor het pensioenfonds PGB/Grafimedia. We…

Grafimedia: Eindbod werkgevers

Afgelopen dinsdag 14 mei was de ledenraad van de KVGO. Tijdens deze ledenraad hebben werkgevers, zoals al eerder aangegeven, eindelijk…

Word gratis lid