De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering: Een update over de inflight

23 februari 2024

Met deze nieuwsbrief informeren we je over de onderhandelingen voor de inflight op donderdag 22 februari 2024.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Contractcatering & hospitality

De onderhandelingen voor de branche-cao gaan op dinsdag 5 maart verder, dus daarna volgt er weer een update. Het lijkt misschien of er twee cao’s zijn, namelijk die voor de contractcatering & hospitality en die voor de inflight maar dat is niet het geval. Ze vormen echter samen de branche-cao Contractcatering. Omdat de wereld van de inflight op inhoud wel wat afwijkt, hebben de sociale partners ervoor gekozen om twee aparte onderhandelingen te organiseren. Het resultaat van beiden komt in één nieuwe cao.

Inflight

Allereerst een inkijkje in hoe onze gesprekken bij de inflight verlopen. Als het beeld er is dat we een beleefd theekransje hebben, dan kan ik dat de wereld uit helpen. Het zijn stevige gesprekken waarbij we duidelijke standpunten neerzetten, flinke meningsverschillen hebben maar ook zoeken naar de weg vooruit en mogelijke oplossingen. Als de temperatuur aan de onderhandelingstafel oploopt, is er altijd nog een externe procesbegeleider die ons een spiegel voorhoudt en/of suggesties doet. Soms is een schorsing nodig om even stoom af te blazen om daarna weer verder te kunnen. De gemeenschappelijke deler is dat we eruit willen komen maar de weg ernaartoe is een ‘bumpy road’.

KLM heeft de zomerregeling 2024 aangekondigd die per 31 maart 2024 ingaat waarbij er een groei van 7% in stoelen is ten opzichte van 2023. De vakorganisaties maken zich zorgen over de werkdruk die dat gaat geven, want er moet wel personeel voor zijn. Met welk arbeidsvoorwaardenpakket gaan we de concurrentie op de arbeidsmarkt aan? Na een pittige discussie en schorsing concluderen we dat beide partijen op zoek zijn naar mogelijkheden om (weer) concurrerend te zijn in de huidige arbeidsmarkt. Afgesproken wordt om een nadere gezamenlijke verkenning te doen om te kijken wat nodig is om de instroom te bevorderen en werknemers ook te behouden. De uitkomsten van deze verkenning worden in het volgende inflightoverleg op donderdag 7 maart met elkaar besproken.

De pilot zelfroosteren, generatiepactregeling en een afbouwregeling voor de ploegendiensttoeslag zijn de 22e niet aan bod gekomen evenals de inflightvoorstellen van vakorganisaties. Op 7 maart staan deze punten ook weer op de agenda. Wordt dus nog vervolgd.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact met de belangenbehartiger wil hebben, neem dan contact op met Emanuel Geurts. Hij is bereikbaar via emanuel.geurts@unie.nl of op 06-52522074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met het Service Center via 0345-851 963, via sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl

Gerelateerde berichten

Contractcatering: we zijn eruit!

Met dit bericht informeert de belangenbehartiger Emanuel Geurts je dat er een onderhandelingsresultaat is bereikt voor de cao contractcatering, hospitality en…

Word gratis lid