De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering, hospitality en inflight: Het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao!

26 april 2024

Na een lange periode van onderhandelen kunnen De Unie, andere vakorganisaties en werkgeversorganisatie Veneca gelukkig nu melden dat er een onderhandelingsresultaat is bereikt over een nieuwe cao per 1 april 2024.  

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao-onderdelen

In de cao zijn onderdelen voor verschillende groepen medewerkers: deel A (contractcatering), deel B (hospitality) en Inflight. Met de nieuwe cao streven we zoveel mogelijk naar een gelijkwaardig pakket voor iedereen waarbij we rekening houden met de verschillende omstandigheden. Deel A blijft behouden en er blijft keuzevrijheid voor deel A en deel B. Deze keuze is wel vereenvoudigd:

  • je gaat er gegarandeerd niet op achteruit wanneer je van deel A overstapt naar deel B.
  • er zijn nieuwe oplossingen om vrij te kunnen roosteren in hele dagen.
  • je kunt kiezen tussen het generatiepact en seniorendagen.
  • je krijg je de hoogste fiscale reiskostenvergoeding wanneer je overstapt naar deel B.

Er zijn wel verschillen tussen A en B maar deze hebben geen invloed op de waardering. Alle medewerkers, met name degenen die al lang in de branche werkzaam zijn, worden gerespecteerd en gewaardeerd. De werkgevers en vakbonden zijn trots op de (langdurige) inzet van jou en jouw collega’s in de branche.

Flinke loonsverhoging

Een flinke loonsverhoging was belangrijk en de afgesproken loonsverhogingen zijn nog nooit zo hoog geweest. Begrijpelijk gezien de hoge inflatie van de afgelopen periode. In de nieuwe afspraken zijn de verhogingen voor collega’s in de laagste loonschalen iets hoger dan voor die in de hoogste loonschalen. In de nieuwe loontabellen voor de contractcatering, hospitality & inflight zie je wat dit voor jou betekent in het jaar 2024 en 2025.

Meer verbeteringen

Daarnaast zijn de reiskosten verbeterd en dat is ook nodig gezien de brandstofprijzen. In een krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om de branche aantrekkelijker te maken voor jongeren. Daarom is de stagevergoeding verhoogd naar € 350,- en de jeugdschalen zijn 10% hoger dan die in de horeca. Ook zijn er afspraken gemaakt voor een betere werk-privébalans omdat veel medewerkers te maken hebben met mantelzorgtaken. Dan is het belangrijk dat je dit zo goed kan invullen. Alle afspraken uit het onderhandelingsresultaat voor de contractcatering, hospitality en inflight lees je hier.

Wat vind jij?

Nu er een onderhandelingsresultaat ligt, zijn wij benieuwd naar de mening van onze leden. Wij zijn er positief over. De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen tot maandag 13 mei 2024. Als de leden instemmen, dan is er een nieuwe cao en kan de salarisverhoging met terugwerkende kracht tot 1 april worden geregeld. Daarna wordt de tekst van de nieuwe cao opgesteld.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben met onze belangenbehartiger Emanuel Geurts, mail dan naar emanuel.geurts@unie.nl of bel 06-52522074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met het Service Center via 0345-851 963, via sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid