De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering: Cao, onderzoek en cateringcongres

24 februari 2023

In dit bericht informeer ik, Emanuel Geurts (belangenbehartiger) je over de cao, medewerkersenquête en het cateringcongres.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao-evaluatie

Nu de tekst van de nieuwe cao (eindelijk) rond is, hebben vertegenwoordigers van werkgevers en bonden het proces om tot die cao te komen met elkaar geëvalueerd. Mijn inbreng daarbij ging over het geconstateerde (gebrek aan) draagvlak op de toegevoegde waarde van de sector, de cao en de vertegenwoordiging (aan werkgeverszijde) aan het begin van het proces in 2021/2022. Als ik kijk waar we nu staan, dan is er vanuit de glas-halfvol-gedachte wel weer een nieuwe cao, is de werkgeversvereniging Veneca niet ontbonden maar inmiddels uitgebreid. Ook is de mogelijkheid gecreëerd om naast contractcatering ook de hospitalitymarkt te betreden en bedienen. Of dit exact aansluit bij wat de sector, bedrijven en medewerkers nodig hebben, is nog wel een beetje de vraag.

De relatie met de werkgevers is van ronduit slecht naar redelijk goed gegaan door de vele tijd die we met elkaar hebben doorgemaakt. Dat maakt dat er veel besproken kan worden zonder gelijk ‘in de stellingen’ te schieten. Punt van (zelf)kritiek is dat er teveel afspraken op hoofdlijnen zijn gemaakt, waardoor we daarna veel te veel tijd nodig hadden om tot een uitgewerkte cao-tekst te komen.

Medewerkersenquête

In de aanloop naar het Cateringcongres sturen we een enquête aan alle medewerkers in de sector over jouw werk, marktontwikkelingen en werkplezier. De uitkomsten van het onderzoek worden op het cateringcongres toegelicht aan de aanwezigen. We zijn nog bezig met de laatste voorbereidingen maar de vragenlijst komt snel naar je toe.

Cateringcongres

De cateringsector is veranderd, daar is iedereen het over eens. Tijdens het congres De toekomst van de catering: Samen verder! op maandag 11 april 2022 zijn opdrachtgevers, werknemers en werkgevers de dialoog aangegaan over de afspraken in de nieuwe cao catering/hospitality. Nu is het tijd om samen te kijken hoe deze afspraken in de praktijk uitpakken. Daarom organiseren werkgevers en vakbonden maandag 17 april 2023 het congres Catering en hospitality: samen op koers. Meer over de dag en de aanmelding ervoor lees je in de uitnodiging.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben, dan kan je me bereiken via 06-52522074 of via  emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Contractcatering: hospitality en inflight

In dit bericht aandacht voor stichtingen, werkstress, RVU, inflight, cao-onderhandelingen en de jaarlijkse gesprekken en het cateringcongres. Kortom, van alles…

Contractcatering: Update

Met dit bericht informeren wij je over pensioen, RVU, inflightoverleg en de cao-onderhandelingen.   Pensioen Voor de zomer van 2023…

Word gratis lid