De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Cao banken: Verslag dag 1 onderhandelingen nieuwe cao

12 november 2021

Op 11 november 2021 is het overleg voor de nieuwe cao gestart. De Unie en de andere vakorganisaties onderhandelen met de WVB, de werkgeversvereniging Banken. In dit eerste overleg hebben wij en de andere vakorganisaties onze voorstellenbrieven toegelicht.

Schrijf je nu in voor onze gratis updates over de cao-onderhandelingen

Voorstellen De Unie

Onze voorstellen vind je hier. De voorstellenbrief is tot stand gekomen in overleg met de leden van De Unie.

Structurele salarisverhoging

De leden hebben aangegeven dat zij na jaren loonmatiging vooral een salarisverhoging te willen. De oplopende inflatie baart de leden van De Unie zorgen.

Pensioen

Door het pensioenakkoord moet jouw pensioenregeling veranderen. Tussen 2023 en 2028 moeten alle pensioenregelingen geleidelijk worden aangepast. Dit vergt ook aanpassingen in jouw cao. Maar het aanpassen van de cao-artikelen alleen is niet voldoende.

Als de overgangsregeling niet zorgvuldig uitgewerkt wordt, kan dit voor jou heel nadelig uitpakken. Helaas kom je daar pas jaren later achter, als je met pensioen gaat. Dan is het te laat voor aanpassingen.

Ondertussen hebben we veel geleerd over de beschikbare-premie-regelingen die enkele jaren geleden in de cao mogelijk zijn gemaakt. Juist deze regelingen blijken nu onvoldoende pensioenresultaat te hebben gerealiseerd.

Thuiswerken

Na bijna twee jaar thuiswerken is het duidelijk dat thuiswerken bij de banken tot het normale werkpatroon hoort. De Unie wil daar goede afspraken over maken. En wij willen ook goede afspraken maken over het recht om op kantoor te werken.

Wij vinden dat een goede Arbo-technisch verantwoorde thuiswerkplek een arbeidsvoorwaarde is. Ook moet er een thuiswerkvergoeding komen.

Vervolg

Het volgende overleg is op 29 november 2021. Dan lichten de werkgevers hun voorstellen toe, en starten we de echte onderhandelingen.

Lees hier al het laatste nieuws over de CAO Algemene Banken.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Of heb je informatie die je wilt delen met De Unie? Neem dan contact met mij op. Dit kan door een e-mail te sturen naar inge.de.vries@unie.nl of bel 06-5252 2091.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid